Hlavní obsah

Barková: Přála jsem si, aby Grossovi poznali úskalí podnikání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přítelkyně rodiny premiéra Stanislava Grosse Libuše Barková ve čtvrtek řekla, že chtěla do svého projektu luxusního bytového komplexu na pražském Proseku zapojit rodinu předsedy vlády mimo jiné proto, aby Grossovi poznali úskalí podnikání. V rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál potvrdila, že manželům Grossovým nabídla možnost společného podnikání v oblasti realit.

Článek

Konstatovala ale, že Gross by na podobné podnikání jako předseda vlády "neměl ani čas". Aféru kolem majetkových poměrů rodiny premiéra považuje Barková za řízenou kampaň, jejímž nástrojem se stala. "Zadání je naprosto jisté," konstatovala bez bližších podrobností.

Barková také uvedla, že kauza poškozuje její podnikatelské záměry a dotýká se i její rodiny. Šestiletou dceru prý z bezpečnostních důvodů odvezla mimo hlavní město.

Barková: podnikat se tady dá

Barková, která je nyní stíhána pro pojistný podvod, se vyjádřila také k výroku Grossové o nemožnosti podnikat v Česku. Nedávno žena předsedy vlády řekla, že v České republice se podnikat nedá, a proto prodá domy na pražském Proseku, které chtěla původně rekonstruovat. Barková řekla, že její slova dementuje. Sama sebe označila za názorný příklad toho, že to jde. Podnikat prý začala před 15 lety a ke svému majetku se dopracovala sama, postupně.

S Šárkou Grossovou se seznámila v roce 1997, kdy byla klientkou jejího kadeřnického salonu. Projekt výstavby bytového komplexu začala plánovat sama v roce 1999, až později ke spolupráci pozvala Grossovou.

Spojení Barkové a premiérovy manželky je jedním z důvodů současné vládní krize. Podnikatelka koupila na Proseku dva domy a ručí za úvěr, který si na nákup další nemovitosti vzala firma Grossové Denna Production.

Podle médií přibývají důkazy, že je Barková majitelkou nuselského nevěstince Escade, nikoli jen pronajímatelkou domu, v němž podnik sídlí. Posiluje to údajně podezření, že se společný mnohamiliónový projekt dvojice Grossová-Barková opíral o špinavé peníze.

Cítí se nevinná

Barková Radiožurnálu řekla, že je nevinná a nehodlá s podnikáním skončit. Barková také vysvětlovala okolnosti, které provázely koupi prvního domu na Proseku.

Podle tisku se v dražbě o nemovitost ucházela dvakrát a při nákupu mohla použít špinavé peníze. Podle Barkové však nákup zkomplikovala automobilová nehoda se smrtelnými následky, kvůli níž se nestihla vrátit ze zahraničí, a nákupem proto pověřila svého spolupracovníka.

Reklama

Související články

Ručitelka Grossové čelí stíhání pro podvod

Premiér Stanislav Gross v neděli potvrdil, že za úvěr pro jeho manželku Šárku ručí rodinná přítelkyně a obchodní partnerka Libuše Barková. Barková, která spolu...

Výběr článků

Načítám