Hlavní obsah

Babišův tlak byl enormní, komentuje opozice odchod Murína z čela GIBS

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Odchod Michala Murína z čela Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) souvisí s tlakem premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Shoduje se na tom část opozičních politiků. Murín byl v minulých dnech hospitalizován kvůli zdravotním problémům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lenka Bradáčová, Pavel Zeman, Radek Koten, Andrej Babiš a Michal Murín 15. března 2018 v Praze na schůzi sněmovního bezpečnostního výboru.

Článek

„Vypadá to, že tlak Andreje Babiše na ředitele GIBS Michala Murína byl nakonec úspěšný. Bohužel. A kdopak je na řadě teď?” zeptal se řečnicky šéf ODS Petr Fiala.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na Twitter napsal, že rozhodnutí Murína respektuje. „Jinou věcí je aktivita premiéra Babiše, která měla jasný cíl - odstranění pana Murína z funkce. Cesta jeho likvidace byla ze strany premiéra v demisi evidentní, z pohledu legislativy a jeho kompetencí navíc přinejmenším pochybná,” míní Bartoš.

Podobně se vyjádřilo i vedení TOP 09. Podle předsedy strany Jiřího Pospíšila nejsou k odstoupení Murína aktuálně žádné věcné důvody.

„Jeho odchod z čela GIBS souvisí s nepřijatelným tlakem premiéra v demisi Babiše, který řediteli Murínovi už před několika měsíci vyhrožoval skandálem. Bude zajímavé sledovat, koho si trestně stíhaný premiér Babiš vybere jako nástupce pana Murína do vedení GIBS,“ uvedl Pospíšil.

„Lidsky pana Murína chápu. Dostalo se mu neskutečné šikany a tlaku. Pokládám to za nebezpečné a další krok projevu autoritativnosti. GIBS je ze zákona nezávislou institucí. Premiér v demisi vyvinul neskutečný tlak, aby se zmocnil GIBS,” dodal k tomu předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Rakušan: Tlak byl enormní

„Sledujeme celou tu kauzu Murín s takovým podivem a obavami. Ten tlak byl enormní. Nechci hodnotit, zda došlo k nějakým pochybením ve funkci. Ale nedivím se, že pan Murín skončil v nemocnici,“ zhodnotil místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný prohlásil, že je naprosto nepřijatelné, aby premiér, který nemá důvěru, tlačil na ředitele GIBS.

Politici se už dříve vyjadřovali v tom smyslu, že Babiš chce tlakem na GIBS ovlivnit kauzu Čapí hnízdo. Babiš to dlouhodobě odmítá.

Reklama

Související články

Murín skončí v čele GIBS

Michal Murín se rozhodl skončit v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Na svých webových stránkách o tom informovala inspekce. Murín byl...

Výběr článků

Načítám