Hlavní obsah

Babišovo hnutí chce ve Sněmovně omezit čas na řečnění

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Slovo obstrukce se během posledních týdnů ve Sněmovně skloňuje čím dál častěji. Opozice blokuje například klíčový zákon ministra financí Andreje Babiše (ANO) o elektronické evidenci tržeb. Hnutí ANO kvůli tomu po Novém roce plánuje představit změnu jednacího řádu, o níž mluví už delší dobu. Každá strana by měla mít pro řečnění k určitému zákonu vyhraněný čas.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš na páteční mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

Inspiraci hledalo hnutí v německém modelu. „Současný český jednací řád je velmi nešťastný. Přežil dobu, je tam příliš mnoho nejasností,“ prohlásila místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO), která návrh v pátek představila.

Rozprava by měla být podle Jermanové strukturovaná. V praxi by to fungovalo tak, že sněmovní organizační výbor určí, kolik hodin se bude jaký zákon probírat. Poté by se čas rozdělil mezi poslanecké kluby podle jejich velikosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pokud půjde například o státní rozpočet, tak ta doba musí být dlouhá, například osm hodin ve třetím čtení. To se musí ještě upřesnit,“ vysvětlila Novinkám Jermanová.

K pultíku bez přednostního práva

Každá strana by také musela dopředu vytvořit seznam s poslanci, kteří půjdou k řečnickému pultíku. Pro poslance by tak přestalo platit přednostní právo k přihlášení do diskuse. To mají podle současného jednacího řádu předseda strany, šéf poslaneckého klubu, vedení Sněmovny a členové vlády.

„Je to zrovnoprávnění všech poslanců na stejnou úroveň, protože přednostní práva jsou nyní často zneužívána. Poslanci jsou přihlášení dvě tři hodiny, než na ně dojde,“ podotkla Jermanová.

Špatná cesta, míní Stanjura

Aby se jednací řád změnil, musel by nejdříve projít dolní komorou. Opozice by tedy návrh mohla blokovat stejně, jako blokuje elektronickou evidenci. „To určitě mohou. Na druhou stranu jsme smíření s tím, že to třeba neprojde, ale že ta dohoda bude na další volební období,“ nastínila Jermanová.

Návrh na změnu jednacího řádu zkritizoval šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Je to špatná cesta. Jsou tady poprvé a jsou ve vládě. Až budou v opozici, tak se jim ještě budou hodit nástroje, díky kterým budou moci argumentovat,“ uvedl.

Anketa

Měl by každý zákon mít omezenou dobu na projednání?
ano
75,3 %
ne
24,7 %
Celkem hlasovalo 1421 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám