Hlavní obsah

Babiš: Vládu budeme jen tolerovat, jednání jsou ale stále otevřená

Hnutí ANO 2011 hodlá vládu tolerovat, bude-li akceptovat jeho programové body. České televizi (ČT) to ve středu řekl předseda hnutí Andrej Babiš. Zdůraznil, že půjde o toleranci, nikoliv podporu. Přímou účast na vládě nepreferuje, je ale připraven jednat. Na šéfa svých poslanců hnutí dnes navrhne Jaroslava Faltýnka.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lídr ANO 2011 Andrej Babiš

Článek

Babiš sám by prý do vlády určitě nešel, protože ANO 2011 je nové hnutí. "Naše předvolební sliby jsme splnili už tím, že jsme zabránili nástupu levice s podporou komunistů, protože to byl scénář. Nikdy jsme neříkali, že chceme jít do vlády," řekl ČT Babiš.

Přesto chce jednat. O schůzku "mezi čtyřma očima" ho požádal předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. "Já se dneska zeptám kolegů poslanců a výboru, jestli mi dají souhlas k tomu, abych s ním jednal sám. Jde o informativní schůzku, nikoliv vyjednávání," sdělil Babiš.

V sídle hnutí na pražském Chodově se odpoledne sejdou poslanci, předsedové krajských organizací a předsednictvo hnutí. Podle místopředsedkyně Věry Jourové bude zřejmě potvrzen vyjednávací tým, v kterém by kromě Babiše a Jourové měli být Faltýnek a Martin Stropnický. Jednat by se mělo také právě o tom, jestli se hnutí chce podílet na případné vládě, nebo zůstane v opozici.

Původně ANO počítalo s tím, že skončí v opozičních řadách. Získalo ale tolik hlasů, že jakákoliv koalice bez ANO se bude těžko sestavovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám