Hlavní obsah

Babiš svým vlivem vytvořil podmínky pro získání dotace na Čapí hnízdo, míní žalobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš svým vlivem a činností zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo zdánlivě navenek splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace na stavbu multifunkčního kongresového areálu. Vyplývá to z obžaloby.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

Spolu se spoluobžalovanou, jeho někdejší poradkyní Janou Nagyovou, dříve Mayerovou, si přitom byli vědomi toho, že je společnost propojena s firmami ze skupiny Agrofert a že po dokončení výstavby hodlá působit na stejných relevantních trzích nebo sousedním trhu.

Obžalobu začne projednávat pražský městský soud 12. září. Nagyová je obžalována z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Babiš pak z pomoci k dotačnímu podvodu.

Hrozí jim až desetiletý trest, žalobce pro ně však požaduje podmínky a peněžité tresty. Babiš i Nagyová dlouhodobě jakoukoliv vinu odmítají.

Babiš půjde v září před soud

Domácí

Nagyová podle obžaloby, o jejímž obsahu už v pondělí informoval také Deník N, v únoru 2008 podala žádost o dotaci pro společnost Farma Čapí hnízdo, a to i přes to, že věděla, že firma nesplňuje podmínky pro poskytnutí dotace.

V té době byla místopředsedkyní představenstva Čapího hnízda. V žádosti podle žalobce Jaroslava Šarocha uvedla nejen formální naplnění podmínek pro udělení dotace, ale také nepravdivou informaci, že je Farma Čapí hnízdo malým a nezávislým podnikem.

Úředníkům také zamlčela, že osobou, která společnost fakticky ovládá, je právě Babiš.

Babišova bývalá poradkyně také podle Šarocha neuvedla, že společnost Farma Čapí hnízdo hodlá po dokončení výstavby areálu působit na stejných trzích jako společnost Agrofert.

Proto, aby byly zkoumány vztahy mezi podniky prostřednictvím fyzických osob, totiž musí podniky působit na „stejném relevantním trhu” nebo na sousedních trzích.

Babiš neuspěl u soudu s další stížností v kauze Čapí hnízdo

Domácí

Nagyová také úředníky neinformovala o angažovanosti společností Agrofert a Imoba v úvěrových vztazích Farmy Čapí hnízdo v souvislosti s financováním výstavby areálu, „tedy skutečnosti dokládající evidentně bezproblémový přístup společnosti Farma Čapí hnízdo k finančním zdrojům pro realizaci projektu”, píše Šaroch.

Babiš je pak obžalován z toho, že ke zdánlivému vytvoření formálních předpokladů pro udělení dotace ve druhé polovině roku 2007 zajistil vyvedení společnosti, tehdy ještě pod názvem ZZN Agro Pelhřimov (Agro, a. s.), ze skupiny Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce.

Akcie byly zaplaceny z Babišova účtu. „Důvodem tohoto převodu akcií bylo účelové a formální vytvoření zdání, že společnost Agro, a. s., je samostatný nezávislý malý nebo střední podnik, který není propojen se žádnou jinou společností,” uvedl Šaroch v obžalobě.

Později Babiš podle obžaloby zajistil, aby bratr jeho partnerky získal většinu akcií, a to proto, aby jeho příbuzní neměli určité množství hlasovacích práv.

Policie odložila reklamní větev kauzy Čapí hnízdo

Domácí

Společnost tak podle obžaloby zdánlivě naplňovala definici nezávislého podniku, a mohla se tedy ucházet o dotaci.

Vyplacením dotace pak podle obžaloby vznikla Regionální radě škoda 49,9 milionu, z čehož 42,5 milionu bylo poskytnuto z rozpočtu EU a po 3,7 milionu korun pocházelo ze státního rozpočtu a z rozpočtu Středočeského kraje.

Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba z holdingu Agrofert, která v roce 2018 spornou dotaci státu vrátila. Babiš vlastnil holding do roku 2017, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Reklama

Související články

Babiš: Rakušan kryje organizovaný zločin

Rozhodnutí ministra školství Petra Gazdíka (STAN) odejít kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem z vlády bylo podle předsedy...

Výběr článků

Načítám