Hlavní obsah

Babiš půjde v září před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Městský soud v Praze se v září začne zabývat kauzou Čapí hnízdo, v níž jsou obžalováni bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Termíny hlavního líčení jsou vypsány od září do konce října. Z nařízení jednání také vyplývá, že soud zamítl žádosti obviněných o zastavení stíhání i návrh na předběžné neveřejné projednání.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

Úvodní líčení je naplánováno na 12. září, poslední nařízené jednání má pak být 21. října. Celkem je v justiční databázi zatím naplánováno třináct jednacích dní, konkrétně na září jich připadne devět, a to v termínech od 12. do 16. září a následně pak 26., 27., 29. a 30. září. Dále se pak bude jednat 17., 18., 20. a 21. října.

„Mohu potvrdit, že v trestní věci obžalovaných Ing. Nagyové a Ing. Babiše předseda senátu neshledal důvody pro nařízení předběžného projednání obžaloby a dne 6. 6. 2022 nařídil hlavní líčení v termínech, které se podávají z veřejné databáze infoSoud. Trestní kanceláří již bylo vypraveno předvolání a vyrozumění zúčastněným osobám,“ sdělil Právu mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.

„K zahájení hlavního líčení by mělo dojít 12. září,“ dodal mluvčí.

Babiš s Nagyovou jsou obžalováni z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, hrozí jim až desetileté vězení. Oba jakoukoliv vinu dlouhodobě odmítají. Babiš o kauze opakovaně mluví jako o „vykonstruovaném politickém procesu“.

Babiš: Čapí hnízdo je vykonstruovaný politický proces

Domácí

„Mě už v kauze Čapí hnízdo nic nepřekvapí. Za tu dobu, co se případ táhne, ovlivnil neuvěřitelné množství voleb. V září ten vykonstruovaný a účelový pokus o moji kriminalizaci bude pokračovat, a to, světe, div se, opět jen pár dní před volbami. I tak ale věřím ve spravedlnosti,“ napsal nyní Novinkám Babiš, který je prý připravený svou nevinu prokázat u soudu.

Začátek líčení je naplánován necelé dva týdny před komunálními volbami do zastupitelstev měst a obcí, které se budou konat v pátek 23. a sobotu 24. září.

Kauzu má na starosti předseda soudního senátu Jan Šott. Ten v minulosti například odsoudil k podmínce za korupci někdejšího předsedu vládní strany Věci veřejné Víta Bártu. Odvolací soud následně jeho rozhodnutí zrušil a nařídil Bártu osvobodit.

Vzhledem k tomu, že soud nařídil termíny hlavního líčení, tak lze předpokládat, že soud zamítl žádosti obviněných o zastavení trestního stíhání. Stejně tak musel zamítnout i návrhy na předběžné projednání obžaloby v kauze v neveřejném jednání, se kterými přišli v minulých týdnech Babiš i Nagyová.

Babiš v září, na kdy soud nyní nařídil začátek líčení, plánoval oznámit své rozhodnutí ohledně případné kandidatury na prezidenta. V neděli ovšem ČT řekl, že tak neučiní a rozhodne se až na poslední chvíli. Se zářijovým líčením to podle Babiše nijak nesouviselo. Volby by měly být na začátku příštího roku, protože mandát současné hlavě státu Miloši Zemanovi končí v březnu.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Podstatou případu je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok.

Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

Cesta k soudu byla poměrně dlouhá. V roce 2017 bylo poprvé obviněno v kauze celkem třináct lidí. V srpnu téhož roku obdržela Poslanecká sněmovna první žádost o vydání Babiše a tehdejšího poslance ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. V lednu 2018 byli vydáni, o několik měsíců později ovšem žalobce Jaroslav Šaroch vyhověl stížnostem čtyř obviněných, včetně Faltýnka, a jejich stíhání zastavil.

Babiš navrhl soudu předběžné projednání obžaloby kauzy Čapí hnízdo

Domácí

V dubnu 2019 navrhl vyšetřovatel Pavel Nevtípil podat obžalobu. Místo toho ovšem žalobce v září 2019 stíhání všech zastavil. Toto rozhodnutí u Babiše a Mayerové (Nagyové) v prosinci stejného roku zrušil tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a od té doby probíhalo dál vyšetřování. K podání obžaloby došlo v březnu 2022.

Reklama

Související články

Podle politiků je Čapí hnízdo ostuda justice

Je dobře, že kauza Andreje Babiše půjde po letech průtahů konečně k soudu, zní ze stran koalice i opozice. Podle politiků není dobrou vizitkou české justice,...

Výběr článků

Načítám