Hlavní obsah

Babiš se má za „zabil lidi cez padáky“ Kalouskovi omluvit, rozhodl soud

Novinky, Dominika Jeřábková, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) se na základě verdiktu Okresního soudu pro Prahu-západ má omluvit šéfovi poslanců TOP 09 Miroslavu Kalouskovi za výroky ve Sněmovně, kde uvedl, že opoziční politik rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Verdikt není pravomocný. Omluva by měla zaznít ve Sněmovně a měla by být i písemná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš a Miroslav Kalousek.

Článek

„Je zcela evidentní, že žalovaný (Babiš) byl ovlivněn dlouhodobou averzí vůči žalobci (Kalouskovi) a že jednoznačně sledoval cíl poškodit žalobce a vyřídit si s ním jakési osobní účty,“ konstatovala soudkyně Simona Kačerová. Babiš podle ní nezvládl své emoce.

Mělo o tom svědčit i to, že Babiš během projevu Kalouskovi tykal. Zároveň podotkla, že Babiš překročil i míru slušnosti, která by se měla v civilizované společnosti dodržovat.

Kalousek: Zažil jsem desítky arogantních kreténů, ale na Babiše nikdo nemá

Domácí

Babišův obhájce: Odvoláme se

Kalouskovi však soud vyhověl pouze částečně, jelikož zde podle Kačerové přetrvávají určité pochybnosti ve věci armádních zakázek a roli Kalouska v nich. O nepravdivosti samotných výroků tak rozhodnuto nebylo.

„Domnívám se, že pokud to bylo zdůvodněno tímto způsobem, tak měla být žaloba zamítnuta jako celek,“ uvedl v reakci Babišův právní zástupce Jiří Urbánek. Soud měl podle něj přihlédnout k okolnostem pronesení výroků, specifikům debaty ve Sněmovně a také k významu svobody projevu na její půdě. „Parlamentní debata by měla být maximálně chráněna,“ doplnil s tím, že se proti části rozsudku odvolají.

Konec fake news a zlepšení politické kultury

Naopak právní zástupce žalobce Stanislav Balík po vynesení rozsudku novinářům řekl, že ho považuje za vyhovující. „Vyplývá mi z toho, že napříště není možné šířit fake news prostřednictvím projevů v Poslanecké sněmovně. Nepochybně to prospěje politické kultuře,“ uvedl.

Zároveň podotkl, že soud v zamítavé části rozsudku ani nedisponuje pravomocemi, aby se mohl vyjádřit k věci, která přísluší orgánům činným v trestním řízení.

Ač výrok není pravomocný, svůj význam podle Kalouska má. „Lhářům a podvodníkům se nesmí ustupovat,“ doplnil posléze on sám.

„Zabil lidi cez padáky“ 

Kalousek se omluvy domáhá za výroky pronesené ve Sněmovně v červenci 2018 během jednání o vyslovení důvěry vládě.

Babiš se do nynějšího šéfa poslanců TOP 09 pustil poté, co ten řekl, že premiér v kauze Čapí hnízdo křivě přísahal na zdraví svých dětí. „Bojíte se lidí s jinými názory, kňouráte, fňukáte, křivě přísaháte na zdraví svých dětí, podvádíte a kňučíte,“ řekl Babišovi Kalousek.

Premiér kontroval výrokem: „Rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky,“ a Kalouska označil za „ožralu“ a „zloděje zlodějského“.

Babiš již dříve uvedl, že se omlouvat nehodlá a za výroky si stojí. Odmítl i návrh na smír.

Soudy následně řízení zastavily s tím, že výroky má řešit v disciplinárním řízení sněmovní mandátový a imunitní výbor. Nejvyšší soud se ale s takovým závěrem na jaře neztotožnil a nařídil věc projednat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám