Hlavní obsah

Babiš se má za „zabil lidi cez padáky“ Kalouskovi omluvit, rozhodl soud

Novinky, Dominika Jeřábková, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) se na základě verdiktu Okresního soudu pro Prahu-západ má omluvit šéfovi poslanců TOP 09 Miroslavu Kalouskovi za výroky ve Sněmovně, kde uvedl, že opoziční politik rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Verdikt není pravomocný. Omluva by měla zaznít ve Sněmovně a měla by být i písemná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš a Miroslav Kalousek.

Článek

„Je zcela evidentní, že žalovaný (Babiš) byl ovlivněn dlouhodobou averzí vůči žalobci (Kalouskovi) a že jednoznačně sledoval cíl poškodit žalobce a vyřídit si s ním jakési osobní účty,“ konstatovala soudkyně Simona Kačerová. Babiš podle ní nezvládl své emoce.

Mělo o tom svědčit i to, že Babiš během projevu Kalouskovi tykal. Zároveň podotkla, že Babiš překročil i míru slušnosti, která by se měla v civilizované společnosti dodržovat.

Kalousek: Zažil jsem desítky arogantních kreténů, ale na Babiše nikdo nemá

Domácí

Babišův obhájce: Odvoláme se

Kalouskovi však soud vyhověl pouze částečně, jelikož zde podle Kačerové přetrvávají určité pochybnosti ve věci armádních zakázek a roli Kalouska v nich. O nepravdivosti samotných výroků tak rozhodnuto nebylo.

„Domnívám se, že pokud to bylo zdůvodněno tímto způsobem, tak měla být žaloba zamítnuta jako celek,“ uvedl v reakci Babišův právní zástupce Jiří Urbánek. Soud měl podle něj přihlédnout k okolnostem pronesení výroků, specifikům debaty ve Sněmovně a také k významu svobody projevu na její půdě. „Parlamentní debata by měla být maximálně chráněna,“ doplnil s tím, že se proti části rozsudku odvolají.

Konec fake news a zlepšení politické kultury

Naopak právní zástupce žalobce Stanislav Balík po vynesení rozsudku novinářům řekl, že ho považuje za vyhovující. „Vyplývá mi z toho, že napříště není možné šířit fake news prostřednictvím projevů v Poslanecké sněmovně. Nepochybně to prospěje politické kultuře,“ uvedl.

Zároveň podotkl, že soud v zamítavé části rozsudku ani nedisponuje pravomocemi, aby se mohl vyjádřit k věci, která přísluší orgánům činným v trestním řízení.

Ač výrok není pravomocný, svůj význam podle Kalouska má. „Lhářům a podvodníkům se nesmí ustupovat,“ doplnil posléze on sám.

„Zabil lidi cez padáky“ 

Kalousek se omluvy domáhá za výroky pronesené ve Sněmovně v červenci 2018 během jednání o vyslovení důvěry vládě.

Babiš se do nynějšího šéfa poslanců TOP 09 pustil poté, co ten řekl, že premiér v kauze Čapí hnízdo křivě přísahal na zdraví svých dětí. „Bojíte se lidí s jinými názory, kňouráte, fňukáte, křivě přísaháte na zdraví svých dětí, podvádíte a kňučíte,“ řekl Babišovi Kalousek.

Premiér kontroval výrokem: „Rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky,“ a Kalouska označil za „ožralu“ a „zloděje zlodějského“.

Babiš již dříve uvedl, že se omlouvat nehodlá a za výroky si stojí. Odmítl i návrh na smír.

Soudy následně řízení zastavily s tím, že výroky má řešit v disciplinárním řízení sněmovní mandátový a imunitní výbor. Nejvyšší soud se ale s takovým závěrem na jaře neztotožnil a nařídil věc projednat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám