Hlavní obsah

Babišův výrok „zabil lidi cez padáky“ u soudu: Premiérův advokát smír ve sporu s Kalouskem odmítl

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projednávání žaloby šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska na premiéra Andreje Babiše kvůli ochraně osobnosti v pátek projednával Okresní soud v Praze. Předmětem žaloby byly Babišovy výroky, že Kalousek rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Oba politici byli u soudu zastoupeni advokáty, Babišův zástupce Jiří Urbánek odmítl nabízený částečný smír. Zda se bude muset předseda vlády omluvit, rozhodne soud 18. září.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš (vlevo) a Miroslav Kalousek.

Článek

Předmětem žaloby jsou výroky pronesené ve Sněmovně v červenci 2018 během jednání o vyslovení důvěry vládě. Babiš se do Kalouska pustil poté, co ten řekl, že premiér v kauze Čapího hnízda křivě přísahal na zdraví svých dětí. „Bojíte se lidí s jinými názory, kňouráte, fňukáte, křivě přísaháte na zdraví svých dětí, podvádíte a kňučíte,“ řekl Babišovi Kalousek. Premiér kontroval výrokem: „Rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky,“ a Kalouska označil za „ožralu“ a „zloděje zlodějského“.

Babišův právní zástupce v pátek u soudu označil výroky svého klienta za určitou zkratku, která je podle něj výsledkem dlouhodobé kritiky chování Kalouska na ministerstvu obrany.

Soud nakonec bude řešit Kalouskovu žalobu na Babiše za slova „zabil lidi cez padáky“

Domácí

„Šlo pouze o poukázání na to, co tu dlouho bylo,“ dodal s tím, že i tato kauza padáků ve společnosti již rezonovala, a tak na ni občané přirozeně reagovali. Za všechny přečetl například starší příspěvek „Máte krev na rukou“. Podle Urbánka měl i tento výrok, stejně jako Babišova slova, představovat určitou nadsázku odkazující na politickou odpovědnost jedinců. Nemělo se proto jednat o nic, co by odstartoval sám Babiš.

„Když někomu řeknu, že někoho zabil, tak předpokládám, že z toho může být i nějaká trestněprávní odpovědnost,“ uvedla soudkyně Simona Kačerová.

Urbánek však trval na tom, že podstatou je svobodná debata v Poslanecké sněmovně, která má svá specifika.

Trestnímu stíhání za hlasování a projevy v dolní komoře brání tzv. indemnita, žaloba na ochranu osobnosti je ale možná bez poslancova vydání.

Babišův advokát: Zbytečný soud

Celou kauzu následně označil Urbánek za nadbytečnou s tím, že se měl Kalousek obrátit na mandátový a imunitní výbor, jak již dříve poukazovaly soudy nižší instance, jejichž rozhodnutí vrátil na začátek soudního procesu Nejvyšší soud v dubnu.

„Nejsme v politické debatě,“ začal svůj projev Kalouskův právní zástupce Stanislav Balík s tím, že výroky o rozkrádání ministerstva považuje za dostatečně srozumitelné, nikoli za zkratku.

Zároveň navrhovaný postup odmítl s tím, že mu nejde o právní postižení Babiše, ale o prokázání nepravdivosti daných výroků. „Aby bylo jednou provždy jasno, že Kalousek žádné ministerstvo nerozkradl a žádné vojáky nezabil,“ uvedl před soudem.

Dále připomněl, že během tehdejšího jednání Sněmovny potvrdil i ministr obrany Lubomír Metnar (z ANO), že ve vztahu Kalouska ke smrti vojáků či parašutistů nebylo evidováno žádné úmrtí ani hmotná škoda.

Fackovací panák Kalousek

„Dalo by se říct, že se jednalo o reakci emoce na emoce,“ pokračoval Balík.

Zatímco se ale podle něj ze strany Kalouska jednalo vždy o podložené výroky či hodnocení ke konkrétní záležitosti, Babiš nemluvil pravdu.

Jeho klienta má premiér navíc dlouhodobě stavět do pozice „reklamní komiksové postavičky s negativním zaměřením“. Jen namátkou připomněl Babišovo přirovnání Kalouska k symbolu korupce či tvrzení, že nemá rád důchodce.

Žalovaná slova podle něj nesouvisela s tehdejší debatou o vyslovení důvěry vládě nebo jeho výkonem mandátu. Naopak mělo jít o osobní útoky, které navíc přenášela živě ČT 24, a tak se výroky dostaly k široké veřejnosti.

Jak dále uvedl, má za to, že byl Kalouskův obraz ve společnosti danými výroky značně poškozen. K tomu Urbánek zopakoval, že šlo o dávno známé kauzy.

Kalousek už nebude v příštích volbách do Sněmovny kandidovat

Domácí

Kalouskův obhájce nyní požaduje nejenom ústní, ale i písemnou omluvu, jelikož je podle něj možné, že v době vykonání rozsudku nebudou oba politici již členy Parlamentu ČR. Kalousek již dříve avizoval, že v následujících parlamentních volbách 2021 kandidovat nebude.

V případě úspěchu žaloby Kalousek prostřednictvím svého právního zástupce oznámil, že se vzdá i nároku na náhradu nákladů řízení.

Soud má vyhlásit rozsudek v pátek 18. září v 11 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám