Hlavní obsah

Babiš prohrál soud a musí se omluvit za slova o placených demonstrantech

Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) se musí omluvit Janě Filipové za výroky o placených a objednaných demonstrantech na protivládních demonstracích spolku Milion chvilek pro demokracii. Ve prospěch Filipové rozhodl v pátek nepravomocně Okresní soud Praha-západ. Žalobkyně rozsudek uvítala s tím, že si snad politici příště uvědomí, že nemůžou jen tak veřejně lhát.

Foto: Novinky

Jana Filipová a Andrej Babiš

Článek

„Žalovaný se musí žalobkyni omluvit,“ rozhodl soud.

Žalobu na ochranu osobnosti na premiéra podala demonstrantka Jana Filipová. Požadovala po Babišovi omluvu za to, že lidi na protivládních demonstracích spolku Milion chvilek označil za zaplacené.

„Soud hodnotil výroky žalovaného a dospěl k závěru, že došlo k hodnotícímu názoru žalovaného. Ten musí ale vycházet z reálného základu. U vysokého představitele státu je nutné, aby si informace ověřil,“ sdělila soudkyně.

„Žalovaný je veřejně činnou osobou, která musí snášet značnou míru kritiky kvůli svým politickým krokům a je nucena tuto kritiku tolerovat. On ji neunesl a reagoval nepřiměřeným způsobem a dopustil se nepravdivých hanobících výroků,“ komentovala rozsudek soudkyně s tím, že musí premiér zaslat Filipové písemnou omluvu.

Obhájce premiéra doporučí, aby se proti rozsudku odvolal. Dále se už nechtěl k výsledku vyjadřovat.

Filipová: Politici nemůžou lhát, snad si už dají pozor

„Jsem spokojená, že paní soudkyně řekla, že premiér nemůže lhát ve veřejném prostoru. Doufám, že spousta lidí pochopí, že co premiér pronesl v televizi, nemusí být pravda. Dospěli jsme do doby, kdy nejvyšší státní představitelé nejsou bohužel morální autoritou,“ řekla Filipová krátce po vynesení rozsudku.

„Doufám, že si politici budou dávat pozor na to, co říkají, jejich slova berou lidi na velkou váhu, rozhodně na větší, než co si lidé říkají v hospodě. Doufám, že teď už přestanou dehonestující komentáře,“ sdělila za potlesku svých podporovatelů Filipová.

Poškození osobnostních práv

Jeden z nepravdivých výroků pronesl premiér mimo jiné v červenci v televizi Nova. „Neumím si představit, že by nějaký někdo demonstroval 16 hodin v kuse a 16 hodin v kuse řval. Jen tak, že se nudí. Takže asi nějaká motivace tam bude,“ řekl.

O několik týdnů později uvedl v TV Barrandov, že „ti lidé jsou zaplaceni, jsou to političtí odpůrci na objednávku”.

Premiér se přitom odkazoval na vyjádření poslance za ANO Pavla Růžičky, který po červencovém protestu zveřejnil, že slyšel několik lidí, jak se baví o tom, kam mají jít pro peníze. To účastníci demonstrace odmítli, podle nich se bavili o penězích na případnou pokutu pro mladíka, který byl na akci legitimován.

Filipová v žalobě uvedla, že Babiš svými výroky zasáhl do jejích osobnostních práv. Podle ní lidé demonstrují zcela nezištně ve svém volném čase a bez jakéhokoli honoráře. Premiér podle demonstrantky nemůže vypouštět informace typu jedna paní povídala.

Snažila se Babiše kontaktovat

Filipová se Babiše snažila přimět k omluvě osobně, předžalobní výzvou i otevřeným dopisem. V něm žena ze sotva tisícového městysu Koloveč na Domažlicku napsala, že se o politiku nikdy příliš nezajímala. K aktivitě ji dohnaly až poslední prezidentské volby, kdy se zapojila do volební kampaně neúspěšného kandidáta Jiřího Drahoše.

„Lidé považují post ministerského předsedy za určitou morální autoritu a nepředpokládají, že řekne nějakou lež,“ uvedla mimo jiné Filipová před soudem.

Babišovy výroky se jí podle jejích slov dotkly i v osobním životě, a proto je považovala za dehonestující. „Nemám zapotřebí, aby mi přes Messenger chodily od neznámých lidí zprávy typu ‚Ty Kalouskova placená děvko‘ a podobně. A to je ještě ten nejslušnější projev,“ dodala.

Anketa

Věříte politikům, že vždy říkají pravdu?
Ano
3,9 %
Ne
96,1 %
Celkem hlasovalo 3752 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám