Hlavní obsah

Policie šetří, zda Dospiva uplácel Kalouska kvůli internetovému sázení

– Praha
Právo, Jakub Troníček

Detektivové z protikorupčního útvaru podle zjištění Práva začali v uplynulých dnech šetřit ministra financí a místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska kvůli možné korupci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Prověřují podezření, že na sklonku roku 2008 ještě coby šéf resortu financí za lidovce ve vládě Mirka Topolánka (ODS) povolil internetové kurzové sázky, za což měl údajně dostat od šéfa investiční skupiny Penta Marka Dospivy několik miliónů korun.

Do majetkové struktury Penty totiž patří i sázková společnost Fortuna, která o povolení dlouhodobě usilovala.

V souvislosti s okolnostmi vydání povolení internetového sázení už protikorupční policie zahájila úkony trestního řízení, což v praxi znamená, že považuje podezření za důvodné.

Je to naprosto absurdní konstrukce, jejíž účel může být jediný, mediálně mě pošpinit
Miroslav Kalousek

Zahájení oficiálního prověřování Právu potvrdila mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová i šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

„Prověřování vedeme pro podezření z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku a také uplácení,“ uvedl bez dalších podrobností Martinec.

Kalousek: Je to absurdní

TOP 09 v roce 2009 obdržela jedenáctimiliónový sponzorský dar od brněnského podnikatele Dušana Novotného a v podnikatelských kruzích už se delší dobu spekuluje o tom, zda ve skutečnosti nešlo právě o peníze od Penty.

Tu s Novotným spojuje fakt, že od něj v roce 2004 odkoupila síť lékáren, kterou založil. Policisté teď podle informací Práva prověřují, zda peníze Penta coby vlastník Fortuny neposlala na účet TOP 09 skrze prostředníka, kterým by podle ní mohl být Novotný.

„To naprosto nechápu, co by s tím měl společného pan Novotný z Brna, to je naprosto šílená konstrukce. Pokud to chce někdo prošetřovat, tak může, samozřejmě v tom nelze nikomu bránit, ale je to naprosto absurdní,“ poznamenal k tomu v pondělí Kalousek.

Novotný pro server Novinky.cz před dvěma lety uvedl, že stranu TOP 09 sponzoroval proto, aby se k moci dostala pravice. „Podnikám již od roku 1989 a za tu dobu jsem prodal deset firem,“ dodal tehdy s tím, že peníze má.

Podle dvou důvěryhodných zdrojů Práva blízkých vyšetřování ve spise figuruje přímo Kalousek jako podezřelý z přijetí úplatku a zneužití pravomocí a Dospiva jako ten, kdo měl za povolení internetových sázek ministra financí uplácet. Oba dva něco takového razantně popírají.

„Je to naprosto absurdní konstrukce, jejíž účel může být jediný, mediálně mě pošpinit, a to pokud možno ještě před sněmem TOP 09. Pravdy na tom nemůže být ani zbla. Povolovalo se to řadě společností a mohu absolutně vyloučit, že by za tím rozhodnutím byla jakákoliv korupční motivace, nebo že bych si za to vzal jakýkoliv úplatek. Jisté kruhy musí být velmi zoufalé, že něco takového vymýšlejí,“ řekl Právu Kalousek s tím, že jde podle něj spíše o policejní provokaci.

Dospiva v pondělí na zaslané dotazy reagoval prostřednictvím svého mluvčího Martina Danka a stejně jako Kalousek jakoukoliv korupci v této věci jasně odmítl s tím, že jde o umělou konstrukci, kterou šíří bývalý předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.

Podle Čunka nabízela Penta až deset miliónů

Čunek letos na jaře veřejně promluvil o tom, že šéf investiční společnosti Penta za povolení internetových sázek v roce 2008 nabízel velké peníze. Právě lidovci povolení dlouho blokovali a Dospiva měl za zelenou pro sázky na internetu přislíbit sponzorský dar do stranické kasy.

„Pokud si vzpomínám, mluvil o osmi nebo deseti miliónech korun,“ řekl Čunek letos na jaře časopisu Ekonom s tím, že nabídku odmítl. Mluvčí Penty Čunkem zmíněnou schůzku popřel. „Pan Dospiva nikdy s panem Čunkem nejednal, nezná ho a nikdy s ním ani takovou věc neřešil. Důrazně se proti tomu ohrazujeme,“ řekl v pondělí Danko.

Rozhodnutí o povolení internetových sázek vydal ministr financí před necelými třemi lety pro společnosti Fortuna, Sazka, Synot Tip, Tipsport a Chance, a to na deset let. Argumentoval přitom tím, že české firmy byly v nevýhodě, protože webové sázení už v tu dobu úspěšně Čechům nabízelo několik zahraničních společností. Cizí subjekty přitom stát nemůže kontrolovat a nemá z nich ani daňový příjem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám