Hlavní obsah

Babiš převezme vedení nad chytrou karanténou

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na chytrou karanténu bude dohlížet zvláštní orgán. V jeho čele stane premiér Andrej Babiš (ANO). Ten bude mít dva zástupce, a to ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Figurovat v něm bude i armáda. Sdělil to novinářům ve Strakově akademii epidemiolog Roman Prymula. Vznik rady v pondělí schválila vláda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

„V čele rady pro zdravotní rizika bude premiér. Orgán bude mít dva zástupce, tedy místopředsedy. Těmi budou ministr zdravotnictví a ministr vnitra,“ sdělil Prymula.

Rada bude mít celkem osm členů. Armádu by měl zastoupit ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). V radě zasedne také Prymula, vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla, předseda Asociace krajů Jiří Běhounek a náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík.

Vojtěch proti Babišovi a Hamáčkovi: Armáda nemůže převzít chytrou karanténu

Domácí

Orgán by měl dozorovat nad chytrou karanténou z té nejvyšší úrovně. „Na úrovni ministerstva zdravotnictví budou další prvky, ve kterých bude armáda zastoupena paritně v podstatě k ministerstvu zdravotnictví,“ sdělil dříve Prymula.

Cíl: Větší počet laboratoří

Rada by se podle epidemiologa měla sejít hned poté, co její vznik schválí kabinet. „Prvním jejím úkolem bude řešit situaci tak, abychom se vyvarovali problémů, které nastávaly. Chceme zvýšit laboratorní kapacitu. Řešit bude systém také otázky dvou krizových regionů a oblast Prahy, kde jsou problémy největší,“ přiblížil Prymula. Ohniska jsou kromě hlavního města v Moravskoslezském kraji a na Jihlavsku.

Chytrá karanténa slouží k vyhledávání lidí, kteří přišli do styku s nakaženými koronavirem, a to třeba za pomoci dat z mobilních telefonů. Nyní je v čele ministerstvo zdravotnictví, které v květnu převzalo vedení od armády.

Chytrá karanténa nefunguje, přiznal Hamáček

Domácí

O tom, že by v jejím čele mohla stanou opět právě armáda, hovořil dříve Babiš a Hamáček. Ministr zdravotnictví se proti tomu ohradil.

V poslední době se na systém totiž snáší vlna kritiky s tím, že je nedostatečně efektivní. Například ministr Hamáček v neděli uvedl, že nefunguje.

Reklama

Výběr článků

Načítám