Hlavní obsah

Babiš považuje spor se Šinclem za uzavřený, napětí v koalici ale trvá

Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš považuje spor, který se rozhořel kvůli jeho slovům na adresu poslance ČSSD Ladislava Šincla, za uzavřený. V tomto duchu prý informoval i své koaliční partnery. Koaliční rada ve čtvrtek doporučila oběma mužům setkání s tím, že si mají postoje osobně vyjasnit. Šincl avizoval, že o schůzku nestojí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Já jsem informoval koaliční radu, že nemůžu plnit ten závazek, že mám se s ním potkat. On to odmítá, tak jsem napsal panu premiérovi a (šéfovi lidovců Pavlu) Bělobrádkovi. A pro mě je to uzavřený," řekl v pátek Babiš, který očekává, že se celá záležitost dostane na přetřes opět při projednávání normy, kvůli níž spor vznikl.

Konflikt v koalici vznikl kvůli sporu mezi Babišem a Šinclem, který tvrdí, že ho vicepremiér zastrašoval a obvinil z korupce. Šincl v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Babiš pak na středečním neveřejném jednání k zákonu o pojišťovnictví podle Šincla zmínil majetkové poměry jeho rodiny a zastrašoval informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem. ČSSD vyzvala Babiše k omluvě, což odmítl.

Foto: ČTK

Vicepremiér Andrej Babiš drží v ruce s materiály označené nálepkou Šincl

Sobotka, který je v pátek na zahraniční cestě, vicepremiérovi doporučil, aby se věnoval sestavení rozpočtu, a připomněl i požadavek strany na omluvu.

ANO požaduje něco, co jeho poslanci nedodržují

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek spor za uzavřený nepovažuje.

„Já myslím, že to uzavřené není, protože se to bude táhnout tak dlouho, dokud tady bude strach některých poslanců vůbec se na něco zeptat pana Babiše, aby na ně zase nevytáhl nějaké mediální výstupy, které často jsou nepravdivé nebo kontroverzní," řekl s tím, že věc se ještě bude muset řešit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka během jednání Poslanecké sněmovny.

Bělobrádka v pátek rozladilo i to, že poslanci ANO hlasovali proti několika vládním návrhům, ač právě skutečnost, že Šincl přednesl vlastní pozměňovací návrh, Babišovi vadila, neboť se týkal zákona předloženého ministerstvem financí.

„Jestliže někdo říká, že chce nějaké pravidlo, a vzápětí ho poruší několikrát, no tak pak to znamená, že ta pravidla nedodržuje, že si z nás dělá legraci," dodal lidovecký šéf.

„Jestliže chtějí, abychom hlasovali pro jejich, tak se tak musí chovat taky," řekl viditelně rozladěný Bělobrádek. „Myslím si, že ochota hlasovat pro návrhy koaličních partnerů v případě, že oni sami nerespektují toto pravidlo, se bude limitně blížit nule," podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám