Hlavní obsah

Babiš opět slibuje, že zmizí z politiky. Ale až za další čtyři roky

Novinky, jas

Do Sněmovny kandiduji naposledy, tvrdí premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v publikaci, kterou se rozhodl oslovit voliče. Není to poprvé, co něco takového slibuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš na snímku z roku 2018

Článek

Psal se říjen 2017 a v ČR se schylovalo k volbám do Sněmovny. Hnutí ANO bylo favoritem voleb a jeho lídr Andrej Babiš prohlásil, že pokud by se stal premiérem, v politice by po čtyřech letech skončil.

„Čtyři roky. Já v politice nechci být déle, už jsem jí obětoval šest let svého života,” tvrdil tehdy Babiš. Uvedl, že v roce 2021 mu bude 67 a chtěl by se věnovat rodině a firmě.

Babiš: Budu-li premiérem, tak po čtyřech letech v politice skončím

Domácí

„Pokud bych byl premiér, sestavil vládu, tak bych tam chtěl být čtyři roky, ne déle,” poznamenal tehdy.

Po čtyřech letech Babiš stojí v čele vlády, ale v politice zůstává. „Je to poslední příležitost mě volit. Kandiduju naposledy. Poslední šance volit Babiše,” vzkázal nyní.

ANO 2011. Vznik a vývoj politické strany Andreje Babiše

Volby

Zeman byl symbolem mafianismu, dnes si notují

Babišovy názory se zjevně vyvíjejí i ohledně jeho postoje k možné prezidentské kandidatuře.

„Rozhodně ale nikdy nebudu kandidovat na prezidenta, protože náplň práce tohoto úřadu mě nemotivuje,” prohlásil Babiš v listopadu 2014, kdy byl ministrem financí ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a patřil k nejoblíbenějším politikům.

Babiš poprvé o politické budoucnosti: Sobotka Hrad, já Strakovku

Domácí

„Nemůžu být českým prezidentem. Nenarodil jsem se v ČR, i když se Čechem cítím být. Navíc jsem člověk, který neumí dobře mluvit,” prohlásil sebekriticky.

Na počátku roku 2021 v rozhovoru pro Prima CNN již tak rezolutní nebyl. „Co můžeme vyloučit, nevyloučit můžeme jenom smrt,” vyhnul se Babiš přímé odpovědi na dotaz, zda může svou kandidaturu vyloučit.

Favority na prezidenta jsou Babiš, Klaus a Pavel, tvrdí bookmakeři

Domácí

Sázkové kanceláře ho ostatně považují za jednoho z favoritů prezidentské volby v roce 2023.

Za vhodného kandidáta jej letos v květnu označil i stávající prezident Miloš Zeman. „Premiér Babiš by si zasloužil, aby kandidoval, a já bych ho určitě volil,” uvedl Zeman, který by tak mohl Babišovi oplatit podporu z předchozí prezidentské volby.

Babiš bude volit Zemana

Domácí

„Budu ho volit proto, že ho považuji za jednu z nejsilnějších osobností po roce 1989 a člověka, který nekrade, jsou za ním výsledky, drží slovo, jezdí do regionů a žije pro politiku,” vysvětloval tehdy Babiš.

Před prezidentskou volbou v roce 2013 přitom označil v rozhovoru pro Hospodářské noviny Zemana za „pokračovatele Klausova kapitalistického mafianis­mu a korupce” a podporoval jeho protikandidáta Karla Schwarzenberga z TOP 09.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám