Hlavní obsah

Babiš bude volit Zemana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Budu volit prezidenta Miloše Zemana, oznámil ve čtvrtek podle očekávání premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Řekl, že Zemana považuje za jednu z nejsilnějších osobností po revoluci a člověka, který žije pro politiku. Babiš řekl, že se jedná o jeho osobní názor, a ne názor hnutí ANO.

Vyjádření Andreje Babiše k prezidentským volbámVideo: Novinky

 
Článek

„Budu ho volit proto, že ho považuji za jednu z nejsilnějších osobností po roce 1989 a člověka, který nekrade, jsou za ním výsledky, drží slovo, jezdí do regionů a žije pro politiku,” vysvětlil Babiš.

Před prezidentskou volbou v roce 2013 přitom Babiš podporoval Karla Schwarzenberga (TOP 09). „Zeman pro mě představuje pokračovatele Klausova kapitalistického mafianis­mu a korupce," pronesl Babiš v lednu 2013 pro Hospodářské noviny.

„V minulosti jsem se k němu vyjadřoval kriticky, stejně jako on ke mně,” řekl k tomu Babiš. Dodal, že by bylo dobré, kdyby Zeman více spojoval společnost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

„Nemáme s panem prezidentem žádné dohody. Pokud budu premiérem, politika je jednoznačně orientovaná ve prospěch EU a NATO,” zdůraznil Babiš.

Zeman Babiše podpořil ve Sněmovně

Babiše v poslední době pojilo se Zemanem pragmatické pouto. Prezident jej ve středu přišel podpořit do Sněmovny, kde se Babišova menšinová vláda ucházela o důvěru. Jednání však bylo přerušeno do příštího týdne. [celá zpráva]

Zeman při odchodu v kuloárech utrousil, že Babiš sice může počítat i s druhým pokusem, pokud nynější kabinet poslance nepřesvědčí, zároveň však doplnil, že od Babiše bude chtít garanci 101 hlasů. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman a Andrej Babiš na snímku z roku 2016

Tuto podmínku Zeman přitom dříve veřejně nezmiňoval a podle svých slov o ní nevěděl ani Babiš.

Babišovo hnutí ANO coby vítěz voleb přitom nepostavilo do prezidentských voleb vlastního kandidáta, který by mohl Zemanovu vizi opětovného zvolení výrazně zkomplikovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám