Hlavní obsah

Babiš není ani oligarcha, ani Berlusconi, tvrdí šéf liberálů v Evropském parlamentu

Právo, Jan Rovenský

Šéf frakce liberálů a demokratů (ALDE) v Evropském parlamentu a někdejší belgický premiér Guy Verhofstadt konzultoval v Praze možnosti spolupráce s lídry hnutí ANO. Právu poskytl rozhovor, v němž mimo jiné odmítl přirovnání lídra ANO Andreje Babiše k italskému expremiérovi a mediálnímu magnátu Silviu Berlusconimu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Aliance evropských liberálů a demokratů Guy Verhofstadt

Článek

Myslíte si, že by se Ukrajina měla stát součástí Evropské unie?

Vstup Ukrajiny do EU není nyní na pořadu dne, to bychom vytvářeli falešné naděje, na druhou stranu Ukrajincům tuto vyhlídku nesmíme vzít. Ukrajina je totiž kulturně evropskou zemí  – ne nadarmo se v Oděse cítíte, jako byste byl v Paříži.

O to teď ale nejde. Nyní usilujeme o to, aby se z Ukrajiny stala normální země. To ostatně chtěli i lidé v ulicích bez ohledu na to, jestli byli z východu, či západu Ukrajiny. A demokracii, právní stát, boj proti korupci si lidé spojují spíše s Evropou než s Putinovým Ruskem. Rozhodně tady nejde o nějaký nacionalistický konflikt.

EU posílá Ukrajině první balík finanční pomoci, který činí v přepočtu 300 miliard korun. Může si to Brusel dovolit, když členské státy Unie jako Řecko či Španělsko mají svých finančních problémů více než dost?

Za prvé s pomocí určenou těmto státům nelze pomoc pro Ukrajinu srovnávat. Za druhé EU potřebuje prosperující Ukrajinu, protože zbankrotovaná Ukrajina by pro všechny znamenala velký problém.

Nebylo by v případě Ukrajiny férovější přiznat, že jde o dar? Země už nyní má problémy splácet například dodávky zlevněného plynu z Ruska. S nadsázkou by šlo Ukrajinu přirovnat k černé díře.

Tou se stala v posledních letech, protože se zemi ekonomicky nedaří, je čím dál více závislá na dodávkách energie, vládnou tam oligarchové a bují tam korupce. Mezinárodní společenství má nyní povinnost udělat vše pro to, aby tento trend zvrátilo – prosazením demokratického systému a nezkorumpovaného volného trhu.

Pokud totiž nemáte právní stát a demokracii, nemůže se vám dařit, a pak se z vás stane taková černá díra. Naše hlavní odpovědnost tudíž není ani tak v poskytnutí finanční pomoci jako v tom, že zajistíme fungování demokratických institucí v zemi.

Mluvil jste o oligarších na Ukrajině. O vstup do Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), jejíž frakci v europarlamentu šéfujete, usiluje ANO Andreje Babiše. Neztělesňuje právě on takového oligarchu?

Myslím, že to nelze srovnávat. Oligarcha je někdo, kdo za své ekonomické impérium vděčí politickým vazbám, což je pravý opak pana Babiše, který svou pozici vybudoval zdola. Navíc na mě působí velmi skromným dojmem, rozhodně to není Berlusconi. Hlavní vlastností dobrého politika je poctivost a touha věci měnit. A připadá mi, že obě tyto vlastnosti pan Babiš splňuje.

Babiš své hnutí vybudoval nejen svou osobností a prací, ale i penězi. Není nic, co by vás varovalo před tím, aby se ANO stalo součástí ALDE?

Ne, není. Zkoumali jsme, kdo je zač, jaký program má jeho hnutí, a při osobním setkání se můj názor na něj jen utvrdil.

Do ALDE vstoupila i někdejší vládní strana LIDEM. Co jste říkal na její působení?

Nikdy jsem nikoho z té strany nepotkal. Každopádně členy ALDE již nejsou, protože nezaplatili příspěvky.

Mohl byste ALDE představit? Nikdy neměla české europoslance a v Česku je tak trochu neznámá.

Je to třetí největší frakce v EP hned po lidovcích a socialistech. Jde o středovou, liberální a nejvíce proevropskou stranu. Řekl bych, že jsme protipólem nacionalistů a euroskeptiků. To neznamená, že nejsme vůči EU kritičtí, upozorňovali jsme například na to, že EU velmi špatně zvládla řešení ekonomické krize, zatímco ostatní státy se z ní již otřepaly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda aliance evropských liberálů a demokratů (ALDE) Guy Verhofstadt s předsedou ANO Andrejem Babišem a lídrem hnutí do eurovoleb Pavlem Teličkou

Chybí nám totiž ekonomická integrace, bankovní a fiskální unie, ale i politická unie. Krize je sice ekonomická, ale její původy jsou politické.

Jak si politickou unii představujete?

Jako unii se skutečnou vládou, chcete-li Evropskou komisí, která přebírá zodpovědnost za řešení krize. Tu nelze vyřešit prostřednictvím 28 šéfů států a vlád, kteří se vídají čtyřikrát pětkrát do roka a možná o něco častěji, když je krize na Ukrajině.

Potřebujete skutečnou evropskou vládu, která by EU řídila. To ale neznamená, že by měla rozhodovat, jakou barvu má mít olivový olej, jakou velikost mají mít jablka či kolik vody se má použít při splachování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám