Hlavní obsah

Babiš nechápe, proč chtějí učitelé stávkovat

Novinky, zpe

Premiér Andrej Babiš (ANO) nechápe učitele, kteří hrozí stávkou. Podle Babiše k tomu není důvod, protože se vláda o učitele stará. Školy by měly zůstat zavřené po celý den 6. listopadu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva ministr školství Robert Plaga, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík a premiér Andrej Babiš

Článek

„Nechápu výhružky stávkou. Vůbec. A jsem zvědav, jak budou odboráři vysvětlovat rodičům dětí, proč chtějí právě teď zavřít na den školu. V době, kdy se o učitele tak staráme. Po důchodcích jsou nejvíc preferovaní, plníme slib, že v roce 2021 budou mít pedagogové přes 45 tisíc,“ napsal Novinkám Babiš.

Odbory: Školy zůstanou ve středu zavřené, učitelé budou stávkovat

Věda a školy

V roce 2021 by měli mít učitelé podle Babiše přesně 45 342 korun, nepedagogičtí pracovníci 26 263 korun. „Aby to vyšlo, na příští rok přidáváme učitelům sumu 11 miliard. Celkově je to o 10 procent navíc, na tom se nic nemění,“ uvedl premiér.

Dodal, že jde jen o to, kolik se dá jako pevná částka a kolik budou mít ředitelé k motivaci učitelů. Babiš a ministr školství Robert Plaga (ANO) se dohodli, že základ platů učitelů poroste příští rok o osm procent a další dvě procenta budou v pohyblivé složce na odměny.

Platy učitelů porostou příští rok o osm procent. Už není o čem jednat, řekl Babiš

Domácí

Odbory požadovaly navýšení samotných tarifů o deset procent. Původně chtěly plošné přidání o 15 procent.

„Odbory nechtějí nic slyšet a ženou se za stávkou. Znají ta čísla? V roce 2014 měli pedagogové plat 26 397 korun, v roce 2020 to bude 42 054 korun. Za šest let se platy zvýší o 59,3 procenta. To je přeci skvělý výsledek,“ podotkl Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám