Hlavní obsah

Babiš navrhl Zemanovi Petříčka na ministra zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) oficiálně navrhl prezidentu Miloši Zemanovi na post ministra zahraničních věcí kandidáta koaliční ČSSD Tomáše Petříčka. Premiér předpokládá, že prezident Petříčka do funkce jmenuje. Babiš to v pátek řekl České televizi. Sociální demokracie původně navrhla na šéfa diplomacie svého europoslance Miroslava Pocheho. Prezident tuto nominaci odmítl. Představitelé ČSSD poté několikrát zopakovali, že na nominaci trvají.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomáš Petříček

Článek

„Myslím si, že je potřebné, abychom to měli za sebou a aby ta vláda byla kompletní,” řekl Babiš ČT. Premiér se s Petříčkem sejde v úterý, poté se Babiš setká i s prezidentem.

Prezident řekl ve středu, že Petříček má slušné kvalifikační předpoklady pro tuto funkci; mohou být důležitější než jeho vazba na Pocheho. Zeman také uvedl, že o tom, zda Petříčka ministrem skutečně jmenuje, se rozhodne po schůzce s ním.

Petříček byl v minulosti asistentem Pocheho v Evropském parlamentu, od srpna je politickým náměstkem ministra zahraničí. Ministerstvo dočasně vede předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec za ČSSD a kandidát na ministra zahraničí Miroslav Poche.

Petříčka by měl prezident Zeman jmenovat bez problémů, řekl v neděli v debatě v České televizi předseda klubu poslanců ČSSD Jan Chvojka. Předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi to podle něj údajně přislíbil sám prezident, když se setkali ve středu při projednávání rozpočtu na schůzi vlády. [celá zpráva]

Osud Pocheho, kterého se původně snažila ČSSD na tento post prosadit, je nyní podle Hamáčka v rukou případného nového ministra. „To se musíte zeptat budoucího pana ministra. Je na něm, jak si uspořádá svůj kabinet,” řekl Hamáček na dotaz redaktorek Práva, zda Poche bude moci zůstat na ministerstvu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám