Hlavní obsah

Babiš napíná, zda se ve volbách utká s Bartošem

Právo, ada, den, nig
Praha

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš stále lavíruje, zda vyslechne výzvu prezidenta Miloše Zemana a postaví se v říjnových sněmovních volbách tváří tvář svému úhlavnímu soupeři, šéfovi pirátů Ivanu Bartošovi v Ústeckém kraji.

Foto: Petr Janiš, Právo

Andrej Babiš s Ivanem Bartošem

Článek

Dosud Babiš vždy vedl kandidátku ve středních Čechách, ale o definitivní podobě kandidátek se vedou v hnutí spory, které má definitivně rozetnout na konci července celostátní výbor. Kandidátky přitom musí strany odevzdat do 3. srpna.

Z neoficiálních informací plyne, že k velké rošádě by mohlo dojít právě ve Středočeském a Ústeckém kraji a také v jižních Čechách.

Podle těchto informací by měl Babiš nastoupit v Ústí, jeho místo ve středních Čechách by obsadil vicepremiér a stále nestraník Karel Havlíček.

Na Babišových účtech se objevil tajemný vzkaz. Sklízí posměch

Domácí

Do jižních Čech by pak z Ústeckého kraje přesedlal místopředseda ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Asi to tak dopadne, protože není možné, aby Babiš vypadal jako srab, který se bojí Bartoše,“ řekl Právu premiérovi blízký zdroj. Připustil, že sice na severu vzhledem k počtu obyvatel je méně mandátů než ve středních Čechách, ale hraje se o jména.

Právě dvojministr Havlíček by přitom mohl oslovit dostatek voličů.

Volební zákon nově: Jak by vypadala Sněmovna, kdyby nová pravidla platila už dřív

Volby

Babiš ještě v červnu po rozhodnutí krajského sněmu v rozhovoru pro Právo řekl, že považuje za logické kandidovat znovu ve Středočeském kraji. Tento týden na dotaz Práva, zda to platí, odpověděl lakonicky: „Uvidíme“.

Mnoho otazníků

Otazníky visí například také nad šéfem poslaneckého klubu Jaroslavem Faltýnkem, kterého odmítli kolegové na Vysočině na kandidátku vůbec zařadit. Pro Babiše přitom ve Sněmovně představuje klíčového hráče.

Je tak pravděpodobné, že nebude lídrem, ale mohl by skončit na nižším místě kandidátky třeba v Olomouckém kraji, kterou má vést poslanec a bývalý hejtman Ladislav Okleštěk.

Nejisté je postavení poslance Martina Kolovratníka v Pardubickém kraji, který sice prošel krajským sítem, ale ani tak nemá jistotu podpory celostátního výboru.

Babiš vydal knihu. Je to naposledy, co kandiduju do Sněmovny, tvrdí

Domácí

Obdobně odmítli babišovci v Moravskoslezském kraji postavit do čela kandidátky ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO).

Jedničkou je poslanec a současný hejtman Ivo Vondrák, který přitom v minulosti uvedl, že do Sněmovny již kandidovat nechce. Nakonec ho prý ke změně názoru přiměli delegáti sněmu.

Metnar, který se vždy odvolával na zájem Babiše na jeho kandidatuře, bude dvojkou.

„Můj zájem kandidovat v Moravskoslezském kraji trvá, ale pokud to nebude rozhodnuto na formálním jednání celostátního orgánu, tak zatím je to záměr. Měl bych kandidovat na druhé pozici za Moravskoslezský kraj,“ řekl Právu ve čtvrtek v Hlučíně ministr obrany Lubomír Metnar, kde byl společně s Babišem.

OKD začne zase testovat zaměstnance, řekl Babiš

Domácí

„Předpokládám, že se nic nezměnilo ani na straně hnutí ANO. Hovořil jsem o tom i s panem premiérem. Předpokládám, že má kandidatura bude navržena na celostátním jednání hnutí ANO, a doufám, že to projde.“

Vondráka považuje za dobrého kandidáta a skvělého hejtmana a věří, že jsou spolu schopni kampaň připravit a táhnout. „A já jsem za to rád, že zrovna on je na kandidátce na prvním místě,“ dodal ministr.

V klidu může být nejspíš ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) jako jednička v Jihomoravském kraji, její vládní kolegyně, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) by mohla být na Královéhradecku.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Stejně tak jako poslanec Patrik Nacher v Praze a místopředseda ANO, šéf Sněmovny Radek Vondráček ve Zlínském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám