Hlavní obsah

Babiš na ministerstvu člověka z ČSSD mít bude. Problém s náměstkem vyřešen, hlásí Sobotka

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka se v úterý vpodvečer sešel s ministrem financí Andrejem Babišem, aby spolu projednali spory o obsazení náměstků na resortu financí. Sobotka po jednání uvedl, že problém je vyřešen. S Babišem se prý dohodli na tom, že ČSSD dosadí na ministerstvo svého náměstka. Neupřesnil ale jeho jméno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a lídr hnutí ANO Andrej Babiš na schůzi Poslanecké sněmovny. Archivní snímek

Článek

„Dohodli jsme se s panem Babišem, že mu v horizontu jednoho dvou týdnů předložím kandidáta na náměstka na ministerstvu financí,“ řekl Sobotka po jednání s šéfem ANO. „V zásadě by tahle kapitola měla být po dnešním jednání ukončena. Nemyslím si, že by ta otázka náměstků měla nadále komplikovat koaliční vztahy,“ uvedl.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš Novinkám Sobotkova slova potvrdil. ČSSD podle něj dodá náměstka na jeho resort, on poté na základě odbornosti daného nominanta rozhodne o jeho agendě.

Sobotka na dotaz, jaká by měla být agenda nového náměstka, odpověděl vyhýbavě.

„Dohodli jsme se s panem ministrem. Chci nechat jemu prostor, aby provedl příslušné změny a připravil se na působení našeho odborného nominanta na resortu ministerstva financí. Nechci už ty věci dále podrobněji komentovat. Bude to rozhodnutí pana ministra Babiše,“ konstatoval.

„Jde o to, aby ten člověk byl odborně způsobilý a byl odborně připravený. Pokud sociální demokracie předloží během jednoho dvou týdnů takového kandidáta, tak mám určitě v tuto chvíli rámcovou představu, jakou část agendy ministerstva financí tento náš nominant bude mít na starosti,“ dodal.

Jméno tají

O koho konkrétně půjde, ale předseda ČSSD odmítl říct. „Jméno nepovím, předpokládám ale, že věc bude zveřejněna v okamžiku, kdy dojde k příslušnému personálnímu rozhodnutí na ministerstvu financí,“ sdělil pouze.

„Dohodli jsme se na tom, že princip nominace odborníků politickými stranami do pozice náměstků bude reciproční. To znamená, že bude uplatněn jak na ministerstvech, kde je v čele sociální demokracie, tak bude uplatněn na ministerstvech, kde je v čele ANO. Včetně ministerstva financí,“ odpověděl na dotaz, zda s dosazením náměstka ČSSD do Babišova resortu souhlasil i ministr financí.

Babiš se se Sobotkou nemohli dohodnout ohledně náměstka pro daně. ČSSD prosazovala radního Středočeského kraje Jiřího Peřinu, Babiš ale odmítal, aby tak důležitou agendu měl na starosti někdo z jiné strany. Peřinovi nabídl, aby byl jeho poradcem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám