Hlavní obsah

Babiš míří do Londýna, setká se s Mayovou

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu dopoledne odlétá do Velké Británie. S britskou premiérkou Theresou Mayovou bude řešit brexit. Odlétá vládním speciálem o půl jedenácté. Bude tak chybět ve Sněmovně na jednání o rozpočtu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš před poslanci hájí rozpočet

Článek

V dolní komoře si Babiš pouze poslechl proslov prezidenta Miloše Zemana, promluvil k poslancům a odjel. [celá zpráva]

V sídle britské předsedkyně vlády na proslulé 10 Downing Street bude řešit především brexit. Velká BritánieEvropskou unii opustit 29. března příštího roku.

Babiš: Hlavní problém je hranice s Irskem

Podle Mayové je dohoda s Evropskou unií o podmínkách odchodu Británie z EU hotová z 95 procent. Zbývá vyřešit otázku, jak zajistit, aby po brexitu nevznikla stará hranice mezi Severním Irskem a unijním Irskem.

„Celý problém brexitu je hranice Irska. To zůstává v EU a Velká Británie odchází. O tom je ta debata, jinak je všechno domluveno. Paní premiérka není v jednoduché situaci, má menšinovou vládu jako my,“ řekl před odletem na letišti v Kbelích Babiš.

Britové odhlasovali odchod z EU většinou 52 procent hlasů v referendu v červnu 2016.

Babiš chce s Mayovou řešit také obchodní a investiční příležitosti, obrannou spolupráci i kybernetickou bezpečnost.

Vyjednávání vede EU

„Setkám se i s českými občany, kteří se budou zajímat, jak to s nimi bude po brexitu,“ uvedl Babiš. „Naše priorita je, aby lidé, kteří pracují ve Velké Británii, měli stejné podmínky jako doposud a aby český byznys pokračoval,“ sdělil premiér.

Podmínky po brexitu, jaké budou mít české firmy obchodující s Británií, prý vyjednávat nemůže, protože právě to řeší Evropská unie. „Ale mám z toho dobrý pocit. Není důvod se nějak obávat. Všichni mají zájem, aby to nějak fungovalo. Jsme dlouhodobý partner Velké Británie, vždycky jsme byli spojenci. Je ale škoda, že odcházejí,“ komentoval premiér.

Český premiér se Londýně setká také se starostou londýnské City Charlesem Bowmanem. Večer se zúčastní slavnostního koncertu České filharmonie k výročí 100 let založení Československa. Na koncert ho doprovodí jeho žena Monika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám