Hlavní obsah

Babiš: Faltýnek měl v ANO dopravu na starosti

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) Novinkám v úterý sdělil, že premiér Bohuslav Sobotka v roce 2015 opravdu hrozil, ze ministra dopravy Dana Ťoka odvolá, pokud mýto rychle nevyřeší. Na jednání, na jehož základě se podle svých slov místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek vložil do problematiky mýtného, prý ale tehdy nebyl. Řekl také, že Faltýnek měl politicky téma dopravy v hnutí ANO na starosti.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Na jednání s koaličními partnery, o kterém pan Faltýnek mluvil, jsem tehdy v roce 2015 nebyl,” napsal Novinkám v reakci na úterní vystoupení místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka Andrej Babiš. Mýto se ale podle něj řešilo na koaličních radách mezi hnutím ANO, ČSSD a lidovci mnohokrát.

Kdo Faltýnka jednáním se zástupci firmy Kapsch i Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pověřil, Babiš neřekl.

Faltýnek uvedl, že se do věci kolem zakázky na výběr mýtného zapojil v červnu 2015 poté, co tehdejší premiér Bohuslav Sobotka hrozil odvoláním ministra dopravy Dana Ťoka, pokud věc nevyřeší.

„Hnutí ANO má pět let zodpovědnost za resort dopravy a v momentě, kdy premiér Bohuslav Sobotka říká našemu ministrovi, vyřeš ten problém do konce července, nebo tě odvolám, tak já nepotřebuji žádné pověření, abych ten problém začal řešit,” řekl Faltýnek na tiskové konferenci.

Podle příkazu k domovní prohlídce, který má Právo k dispozici, policii ale zajímají schůzky Faltýnka z podzimu 2017, což je dva roky poté, co Sobotka tento probém s Ťokem řešil.

Babiš: Faltýnek měl dopravu na starosti

Faltýnkova slova potvrdil i Babiš. „Premiér Sobotka hrozil, ze ministra Ťoka odvolá, pokud mýto rychle nevyřeší,” pokračoval premiér.

Na dotaz, z jakého pověření Faltýnek jednal, přímo on ani Babiš neodpověděli. Podle premiéra měl ale Faltýnek oblast dopravy na starosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek

„Pan Faltýnek měl politicky v hnutí ANO téma dopravy na starosti a na koaličních radách za nás s ministrem Ťokem vystupoval právě on,” dodal Novinkám Babiš. Na dotaz, zda v celé kauze hrál nějakou roli on, premiér neodpověděl.

Dříve ale Babiš uvedl, že Faltýnek neměl suplovat Ťoka. „Podle mého názoru ale neměl suplovat ministra Ťoka. Mě to opravdu štve, protože jako hnutí máme čistý štít,” uvedl Babiš v pondělí v Lidových novinách.

Ťok o schůzkách nevěděl

Sám ministr dopravy Ťok ale jeho jednání a schůzky v souvislosti se zakázkou na výběr mýtného se zástupci Kapsche i ÚOHS považuje za nestandardní. „Já nevím, do jaké míry. Pověření od nás neměl,” uvedl na dotaz Práva, zda je správné, že se Faltýnek do věci vložil.

Stejně tak odmítl, že by o Faltýnkových schůzkách věděl. „No, to určitě ne. O těchto posledních jednáních jsem určitě nevěděl,“ sdělil Právu Ťok.

Kauza Faltýnek

O Faltýnka se podle informací Práva zajímá policie v souvislosti s podezřením na  manipulaci zakázky na mýtný systém. Policie kvůli ovlivňování zakázek ve čtvrtek zasahovala na několika místech v zemi, mimo jiné na antimonopolním úřadu, v sídle firmy Kapsch a ve Faltýnkově bytě v Praze. Nikoho neobvinila.

Policie podezřívá předsedu ÚOHS Petra Rafaje a ředitele české pobočky Kapsch Karla Feixe z korupce. V této souvislosti se mluvilo o Faltýnkovi, který s oběma jednal.

Faltýnek od minulého týdne tvrdí, že s představiteli firmy i s ÚOHS jednal o mýtném systému z pověření koaliční rady pro dopravu. Jeho cílem bylo prý vypsání tendru, aby Česko nemuselo řešit, co dál s mýtem. To ale nebylo jeho úkolem, uvedlo ministerstvo dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám