Hlavní obsah

Babiš doufá, že USA a Rusko se domluví na likvidaci raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) není rád, že Spojené státy a poté i Rusko odstupují od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Doufá, že obě velmoci zasednou ke stolu a domluví se, že v likvidaci jaderných zbraní budou dál pokračovat, sdělil v sobotu Babiš. Svět podle něj stojí před řadou jiných globálních problémů a neměl by se vracet do éry studené války a každodenní atomové hrozby.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání se primátorem hlavního města Zdeňkem Hřibem o investičních záměrech v Praze.

Článek

„Zažili jsme studenou válku, kdy nad světem visela hrozba použití jaderných zbraní každý den. Nechceme se přece vracet do takové doby a zažívat znovu podobné hrozby. Amerika by měla s Ruskem zasednout za jeden stůl a domluvit se, že v likvidaci jaderných zbraní budou pokračovat. Svět musí řešit mnoho jiných konfliktů, válku v Sýrii, obecně nestabilitu na Blízkém východě nebo migrační vlnu z Afriky. Řešit ještě jadernou hrozbu by byl pro svět další velký problém," sdělil Babiš.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) už v pátek vyjádřil přání, aby smlouva INF dál platila, záleží ale podle něj na postoji Ruska. "Jediná cesta však v této chvíli vede skrze konkrétní opatření ze strany Ruska," napsal ministr na twitteru. Česká republika také spolu s ostatními spojenci v NATO opětovně vyzvala Rusko k dodržování této smlouvy.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu oznámil, že také Moskva odstupuje od smlouvy INF. Podle agentury Reuters Putin souhlasí s návrhem ministerstva obrany začít vyrábět nadzvukovou raketu středního doletu. Žádné rakety v Evropě ani jinde ve světě ale Moskva podle prezidenta nerozmístí, pokud tak neučiní USA.

Ty již v pátek oznámily odstoupení od smlouvy INF, podle Washingtonu ji totiž Rusové porušují. Moskva to odmítá. Americkým krokem se spustila půlroční výpovědní lhůta, během níž je ještě možné o osudu dohody jednat.

Reklama

Výběr článků

Načítám