Hlavní obsah

Babiš dělá Česku ostudu, zní z opozice k jeho střetu zájmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští opoziční politici považují střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) za jasný, takže je nepřekvapuje usnesení, ve kterém jej odsoudil Evropský parlament (EP). Podle opozice dělá premiér České republice ostudu. Celou záležitost by tak měl řešit, protože v současnosti je to totiž mimo jiné příčinou špatné pozice České republiky u partnerů v zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci koalice Spolu, zleva Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) na archivním snímku.

Článek

Většina poslanců Evropského parlamentu podpořila totiž ve středu večer právně nezávaznou rezoluci, která vyzývá orgány Evropské unie i české úřady k ráznějšímu přístupu vůči dotacím pro holding Agrofert a odsuzuje střet zájmů premiéra Andreje Babiše.

Europarlament: Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert by měl vrátit sporné dotace

Evropa

Europoslanci vyzývají také české úřady, aby ochránily peníze českých daňových poplatníků a přiměly Agrofert vrátit všechny neoprávněně vyplacené dotace.

„Dnešní usnesení EP, kritizující střet zájmů A. Babiše, jasně ukazuje, jak špatnou pozici má Česko pod vedením současné vlády u partnerů v zahraničí. Premiér dělá ostudu, vicepremiér plánuje cesty do Moskvy, ministr zahraničí je neviditelný. Tato vláda není schopna hájit zájmy ČR,” reagoval na sociální síť šéf ODS Petr Fiala.

„Slova premiéra, že rozhodnutí Evropského parlamentu narušují naši svrchovanost, jsou nechutná. Pokud nechce, aby ho europoslanci řešili, ať dotace Agrofert nepobírá. To by ale jeho firmy za moc nestály,” přidává se předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Evropský parlament chce ovlivnit volby, tvrdí Babiš

Domácí

Šéf lidovců Marian Jurečka premiérovi vzkazuje, aby přestal dělat mlhu, začal respektovat konečný audit Evropské komise a vyřešil svůj střet zájmů. „Naše úřady by neměly investiční dotace dále vyplácet a již vyplácené požadovat vrátit do poslední koruny, aby to neplatil česky občan,” napsal na Twitter.

„Hamižnost Andreje Babiše způsobila, že škody za nezákonné čerpání dotací a zakázek pro jeho firmy zaplatí běžní občané a podnikatelé. Ti se tak stali jeho rukojmími. Jen za 3 roky získal Agrofert nezákonně 20 miliard Kč. České úřady by měly okamžitě začít tyto prostředky vymáhat,” uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Překvapením není přijetí rezoluce Evropského parlamentu pro předsedu hnutí STAN Víta Rakušana. „Opakovaně jsme upozorňovali, že premiér Babiš je ve střetu zájmu (nejen v čerpání dotací). Přestaňte nám už konečně dělat v Evropě ostudu a všechny dotace pro Agrofert vraťte,” sdělil.

Předseda KSČM Vojtěch Filip zase doporučuje Babišovi hledat způsob, jak být zároveň v politice a podnikat, aby při tom postupoval podle zákona. "U nás je to zejména změna občanského zákoníku v ustanovení o svěřenských fondech," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám