Hlavní obsah

Evropský parlament chce ovlivnit volby, tvrdí Babiš

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schválením rezoluce potvrzující střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) se podle něj Evropský parlament snaží ovlivnit nadcházející volby. Podle Babiše stojí za usnesením česká opozice.

Foto: Právo

Andrej Babiš (ANO)

Článek

Premiér rezoluci označil za „pokračování zasahování Evropského parlamentu do vnitřních záležitostí České republiky”.

Tvrdí například, že jde o politický souboj, a jelikož nás čekají parlamentní volby, „Evropský parlament se snaží ty volby ovlivnit”. Za iniciativou podle něj stojí česká opozice. Tu nedávno Babiš před pár dny označil za „brutální”.

Babiš: Tak brutální opozici v pandemii nikde nemají

Domácí

V rezoluci jsou podle něj „lži a pomluvy” proti českému státu a očekává proto, že ministři si materiál nastudují a nenechají jej bez odezvy. „Je nepřípustné, aby někdo z Evropského parlamentu hodnotil naši justici nebo jiné instituce,” odtušil Babiš, který podle svých slov materiál nečetl, neb je prý velmi rozsáhlý.

Nezávazná rezoluce vyzývá orgány Evropské unie i české úřady k ráznějšímu přístupu vůči dotacím pro holding Agrofert. Rezoluce navazuje na auditní zprávy Evropské komise, podle níž je Babiš ve střetu zájmů, neboť Agrofert stále ovládá, byť jej vložil do svěřenských fondů. Firma proto nemá podle komise nárok na dotace ze strukturálních fondů EU. Babiš s tímto závěrem nesouhlasí a tvrdí, že převedením firmy do fondů vyhověl českému zákonu o střetu zájmů.

Europarlament: Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert by měl vrátit sporné dotace

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám