Hlavní obsah

Babiš chce zastrašit policejní složky, tvrdí Kalousek. Odstavení Murína má řešit Sněmovna

Novinky, zpe
Praha

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek chce, aby odstavení šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) řešila Sněmovna. Podle Kalouska se premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) snaží zastrašit policejní složky kvůli svému trestnímu stíhání.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Kalousek Novinkám řekl, že je přesvědčen, že Sněmovna nesmí přejít něco, co je podle něj „mocenská zvůle“ vůči nezávislé instituci GIBS. „Nejedná se jen o GIBS, premiér v demisi s obrovským konfliktem zájmu svého trestního stíhání chce zastrašit policejní složky,“ uvedl Kalousek.

V úterý půjde na grémium Sněmovny s tím, aby do programu schůze zařadilo mimořádný bod: informace předsedy vlády o zbavení funkce ředitele GIBS. Pokud zařazení mimořádného bodu neprojde, začne Kalousek sbírat podpisy pro svolání mimořádné schůze. Podpisů by potřeboval minimálně 40.

Foto: Milan Malíček, Právo

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) bude Michal Murín.

„To postavení mimo funkci, kterého se chce premiér dopustit vůči plukovníku Murínovi, nemá oporu v zákoně. Služební zákon jasně vyjmenovává důvody, pro které je možné něco takového udělat. Jsem přesvědčen, že pro to nemá oporu v zákoně, a měl by zkusit přesvědčit Sněmovnu, že k tomu oporu má,“ konstatoval Kalousek.

Kalousek mluví o šikaně a pomluvách

Kalousek také označil za skandální tvrzení Babiše, že Murín je ohrožením demokracie. „To je tak silné vyjádření, že pokud to nemá být jenom nesmyslná pomluva a šikana, tak to musí podrobně vysvětlit,“ zdůraznil předseda poslanců topky.

Babiš zahájil v pondělí s Murínem kázeňské řízení kvůli spáchání údajného přestupku. O jaký přestupek by se mělo jednat, není jasné. Jde o neveřejné řízení. [celá zpráva]

Premiér několikrát veřejné prohlásil, že v šéfa GIBS ztratil důvěru. Označil ho za ohrožení demokracie a bezpečnostní riziko. Minulý týden Babiš řekl, že ho dočasně zprostí výkonu služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám