Hlavní obsah

Babiš zvažuje povinné chirurgické roušky a respirátory v hromadné dopravě a obchodech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nechce rozvolňovat epidemická opatření, po souhlasu Sněmovny s prodloužením nouzového stavu prodlouží nyní platná. Babiš ve středu ČTK řekl, že rozvolnění nenapovídají čísla nově nakažených a hospitalizovaných.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) hovoří s novináři při návštěvě centra Alzheimer Home v Praze.

Článek

Sněmovna bude na žádost vlády o prodloužení nouzového stavu do 21. února jednat ve čtvrtek. Babiš také zvažuje možnost, zda po vzoru Německa a Rakouska nezavést v hromadné dopravě a obchodech povinnost nosit chirurgické roušky a respirátory.

"V ostatních zemích se diskutuje o povinném nošení respirátorů FFP2 v MHD a v obchodech. My samozřejmě taky o tom diskutujeme, respektive musí to diskutovat odborníci, a pokud bychom se rozhodli stejně, tak bychom museli nějakým způsobem to promyslet, aby respirátor byl dostupný za přijatelných podmínek," řekl Babiš.

"Pokud nosíte respirátor, tak chráníte i sebe, pokud máte jen roušku, tak chráníte jen ostatní. V tomto kontextu jsou vedeny tyto úvahy, ale zatím ministerstvo zdravotnictví nepřišlo s ničím konkrétním, ale intenzivně komunikujeme s okolními zeměmi," dodal premiér, podle něhož o tom budou v pátek hovořit na vládě.

Lyžařská střediska

Problémem je podle premiéra fungování lyžařských středisek, o jejichž otevření za podmínek daných jednotlivými hygienickými stanicemi ve středu Babiš hovořil s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem. Na rozdíl od něj si nemyslí, že by to bylo možné. Poznamenal, že vláda usilovala v uplynulých měsících o to, aby hygienické stanice postupovaly společně. Věc podle premiéra musí posoudit ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Do škol se všichni žáci vrátí nejdříve v únoru

Věda a školy

V souvislosti se šířením takzvané britské mutace koronaviru Německo a Rakousko zavádějí povinnost nošení respirátorů či chirurgických roušek ve veřejné dopravě a obchodech. Česko jich má podle Babiše v zásobě a u výrobců dost, otázkou je jejich cena a hrozba, že s vyšší poptávkou jejich cena poroste. Omezení ceny ze strany státu by podle něj mohlo znamenat, že výrobci je raději vyvezou.

Takzvanou britskou mutaci nového typu koronaviru zaznamenali v polovině prosince v Anglii. Nakažlivější varianta nákazy se dosud prokázala například v Německu, na Slovensku a v Maďarsku, podezření na výskyt mutace ohlásilo Rakousko.

Vlastního PSA už vláda nechce poslouchat

Koronavirus

V Česku ji laboratoře potvrdily v pondělí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po pondělním jednání vlády řekl, že mutace není nebezpečnější, ale šíří se zhruba o 40 procent rychleji. To, co při epidemii nastane za deset dnů, může v případě britské mutace nastat už za šest, doplnil. Kvůli rychlejšímu šíření patrně mutace mezi variantami viru převládne.

Anketa

Měly by se podle vás nosit v obchodech a v dopravě pouze chirurgické roušky a respirátory?
Ano
17,9 %
Ne
82,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9438 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám