Hlavní obsah

Babiš chce opatření nejméně do Velikonoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česko by v opatřeních proti šíření koronaviru mělo podle premiéra Andreje Babiše (ANO) pokračovat minimálně do Velikonoc, aby se ulevilo nemocnicím a nepřišla další vlna. Přístup opozice ho mrzí. Předsedové opozičních stran po schůzce vládu totiž kritizovali za nekoncepční přístup a absenci plánu rozvolnění.

Foto: ČTK

Andrej Babiš

Článek

K žádosti menšinového kabinetu o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů se Sněmovna vysloví v pátek, vláda zatím podporu dojednanou nemá.

„Opozice se prostě dohodnout nechce. Dvě hodiny jsme jim předkládali argumenty, odpovídali na jejich otázky, vysvětlovali, proč si ještě nemůžeme dovolit rozvolňovat, vše marné. Mrzí mě to, protože se nám povedlo epidemii přibrzdit, jdeme správným směrem, minimálně do Velikonoc bychom ale ještě měli pokračovat, aby se ulevilo nemocnicím a nepřišla další vlna,“ uvedl premiér.

Podle lídrů Spolu, STAN a Pirátů nemá kabinet jiný plán, než je současné uzavření země. Proti prodloužení nouzového stavu se podle jejích lídrů postaví pravděpodobně většina koalice Spolu či KSČM a SPD.

Hodně mluvili, ale my se nic nedozvěděli. Opozice je z Babiše a ministrů zoufalá a nepodpoří nouzový stav

Domácí

Lidovečtí poslanci se podle svého předsedy Mariana Jurečky sejdou ještě během dnešního odpoledne. Během dnešního jednání podle něj nezazněl žádný argument, který by podpořil, že pokračování stavu nouze je smysluplný krok.

Piráti a STAN se rozhodnou až v pátek, mimo jiné na základě aktuálních dat. Žádost poslancům, aby nouzový stav v Česku místo 28. března skončil až 27. dubna, vláda schválila v pondělí. Nouzový stav by tak v Česku trval nepřetržitě více než půl roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám