Hlavní obsah

Babiš chce dát výhercům účtenkové loterie 5,4 miliónu měsíčně

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosluhující ministr financí Andrej Babiš (ANO) se loučí s vládou návrhem jím vysněné účtenkové loterie.

Foto: Foto archív ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ta má lidi motivovat k odebírání paragonů s EET od obchodníků. Spuštěna by měla být nejpozději v polovině letošního září, tedy měsíc před sněmovními volbami. Losovat se má každý měsíc celkem 21 025 výher v hodnotě 5,4 miliónu korun.

Ministerstvo financí počítá každý měsíc s pěti hlavními výhrami, a to s první ve výši jeden milión korun, ve druhém pořadí bude auto za 400 tisíc, třetí výhra má činit 300 tisíc, čtvrtá výhra 200 tisíc a pátá výhra 100 tisíc Kč.

Větší část výher je pak rozložena následovně: 20 výher po 20 tisících Kč, 1000 výher po tisícikoruně a 20 tisíc výher po 100 Kč.

Resort financí připravil pro informaci vládě dokument, podle kterého chce postupovat a který má Právo k dispozici. Ministerstvo v něm tvrdí, že 65 miliónů korun ročně pro výhry by mělo zajistit dostatečnou atraktivitu loterie.

Tomu ale příliš nevěří budoucí ministr financí Ivan Pilný (ANO), který v minulých dnech opakovaně připustil, že pokud to nebude fungovat, tzv. účtenkovku zarazí. „Je to jeden z prvků EET, takže se musí spustit. V moc velký úspěch nevěřím,“ řekl Pilný v rozhovoru pro sobotní Právo.

Pravice: Je to udavačství

Skepse budoucího ministra tak nepřímo nahrává pravicové opozici, jejíž představitelé loterii od počátku ostře kritizují, stejně jako celý systém EET, jehož zrušení v případě vítězství ve volbách slibují.

Např. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija opakovaně přirovnala účtenkovou loterii k podpoře udavačství a vyzvala občany, aby ji bojkotovali.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera se zase nechal slyšet, že z loterie mu běhá mráz po zádech, a označil ji za sázku na závist, která společnost ještě víc rozdělí. Babiš si ale věří. „Věřím, že tento projekt bude úspěšný, snažili jsme se poučit z negativ jiných států,“ řekl Právu ke kritice. Dodal, že se počítá i s možností podporovat nějaký veřejně prospěšný projekt.

„Třeba školy se budou moci účastnit o vybavení učebny,“ upřesnil Babiš s tím, že obecně o zavedení účtenkové loterie už dříve rozhodla vláda jako celek.

Bez osobních dat to nepůjde

Ministerstvo ve zprávě členům vlády ujišťuje, že účastníci loterie nebudou hradit žádné poplatky, jako třeba za SMS, mobilní aplikace nebo vyplacení výhry formou bankovního převodu. Vybraná firma má v rámci poskytovaných služeb povinnost vytvořit a udržovat webové stránky a právě mobilní aplikaci pro účastníky.

Podle chystaných pravidel je podmínkou pro účast v loterii bezplatná registrace. Při základní registraci postačí uvést pouze e-mail nebo telefonní číslo s českou předvolbou.

Startovat má nejpozději v polovině září

Pro úplnou registraci, která je podmínkou pro založení tzv. hráčského účtu a zasílání účtenek, bude nutné poskytnout také jméno, datum narození, heslo s osmi znaky a pro případ zapomenutí hesla i bezpečnostní otázku. Hráč také oznámí, jakou formou mu má být případná výhra předána.

Osobně si bude moci výherce převzít částku do 270 tisíc korun (což je hranice podle zákona o omezení plateb v hotovosti). Nad tuto částku již mu budou peníze posílány na účet.

Soutěžící bude muset uvést číslo účtenky a kým a kdy byla vystavena včetně přesné hodiny. Může ji také ofotografovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám