Hlavní obsah

Babiš Čapímu hnízdu šéfoval, obrátil svědek

Pražští kriminalisté ve středu podle informací Práva více než tři hodiny vyslýchali jako svědka někdejšího manažera společnosti Farma Čapí hnízdo Tomáše Raka. Byl to právě on, o kom v červenci server Seznam Zprávy uvedl, že se přihlásil žalobcům s tím, že u výslechů v letech 2017 a 2018 neřekl vyšetřovatelům úplnou pravdu a chce svou výpověď doplnit.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

V případu policie vyšetřuje jako obviněné premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho bývalou poradkyni či někdejší členku představenstva Farmy Čapí hnízdo Janu Nagyovou (dříve Mayerovou).

Vlastníky akcií neznal

Právě druhá jmenovaná přivedla podle důvěryhodného zdroje Práva Raka k projektu výstavby multifunkčního areálu Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku. Na farmě působil od listopadu 2009 do prosince 2011 a zhruba půl roku ji jako šéf představenstva firmy dokonce vedl.

Sám o sobě v minulosti prohlásil, že byl určitou dobu jakýmsi provozním Čapího hnízda a garantem tamních hotelových, lázeňských a kongre­sových služeb.

Včera se rozhodl vyjádřit k tomu, kdo v době jeho působení fakticky projektu Čapího hnízda šéfoval. „Dělalo to na mě dojem, že farmu vede Andrej Babiš,“ řekl podle informací Práva policistům při včerejší výpovědi Rak, který v posledních měsících působil v pozici ředitele a projektového manažera Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

Babišova rodina znovu u výslechu

Krimi

Kriminalistům potvrdil, že Babiše v areálu opakovaně potkával a že jeho chování tam na něj působilo tak, že ostatní vede. Kdo ale tehdy oficiálně společnost Farma Čapí hnízdo a její akcie vlastnil, to údajně Rak netuší.

Sám Babiš už dříve ve Sněmovně poslancům sdělil, že akcionáři byli jeho příbuzní – manželka Monika, její bratr Martin Herodes a Babišovy děti z prvního manželství, dcera Adriana a syn Andrej. Ten ale v minulých dnech vlastnictví akcií v médiích popřel.

Rakovy výpovědi se včera podle informací Práva účastnili také obhájci Babiše a Nagyové Michael a Josef Bartončíkovi, kteří ale odmítli výslech jakkoli komentovat s tím, že jde o neveřejné trestní řízení.

Babiše a Nagyovou viní policie z padesátimilionového dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU, za což jim hrozí až desetileté tresty.

Žalobce vrátil kauzu Čapí hnízdo policii

Krimi

Společnost Farma Čapí hnízdo dříve patřila Babišovu koncernu Agrofert, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov. V prosinci 2007 se přeměnila na firmu s akciemi na majitele.

Další rok získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert. Policie se nyní snaží rozplést, kdo tedy skutečně Čapí hnízdo vlastnil a zda nešlo o podvodné vylákání peněz z evropských fondů.

Původní vyšetřovatel případu Pavel Nevtípil, který u policie skončil 31. května, označil premiéra v minulosti v usnesení o zahájení jeho stíhání za organizátora celé akce.

„Andrej Babiš vědomě a se znalostí všech skutečností jednání jednotlivé kroky ostatních obviněných směřujících k neoprávněnému získání dotace organizoval, řídil a koordinoval,“ stojí v usnesení.

Reklama

Výběr článků

Načítám