Hlavní obsah

Babiš, Bělobrádek i Chovanec stále čekají na termín schůzky se Sobotkou

Novinky, Barbora Janáková
Praha

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) před týdnem prohlásil, že chce vyměnit ministry, nicméně ani vnitrostranický kolega ministr vnitra Milan Chovanec, ani vicepremiéři a šéfové dvou koaličních stran Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) s ním na dané téma nemají určený termín schůzky.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek

Článek

Sobotka v úterý po návštěvě prezidenta, kde s ním měl konzultovat jména ministrů z ČSSD, které by rád vyměnil, uvedl, že by si dovedl představit odvolání i některých ministrů z KDU-ČSL či ANO.

Předseda KDU-ČSL Bělobrádek ve středu novinářům sdělil, že premiér se s ním dosud nesešel, aby mu navrhl možné změny mezi ministry za KDU-ČSL a nezná ani termín, kdy by to měli probírat.

Vyměnit ministry by chtěl každý

Bělobrádek také odmítl jako spekulaci, že by premiér měl chtít hlavu ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), jehož odchod před časem žádal prezident Miloš Zeman.

Žádný termín nemám, pan premiér mi všechno vzkazuje přes média.
šéf ANO Andrej Babiš

„KDU-ČSL je demokratická strana, máme svoje stanovy a máme svoji členskou základnu a hierarchii. O nominacích do vlády rozhoduje celostátní výbor. Já ovšem osobně nevidím žádný důvod ke změnám ministrů za KDU-ČSL ve vládě České republiky,“ konstatoval Bělobrádek.

„Každopádně já bych také rád vyměnil některé koaliční ministry, ale jelikož je tady koaliční smlouva, tak já se jí budu držet. Je to věcí těch stran, koho si vymění,“ dodal.

Babiš také neví

„Žádný termín nemám, pan premiér mi všechno vzkazuje přes média a já se to z nich dozvídám. Ale už jsem řekl, že nevidím důvod takové schůzky,“ sdělil ve středu Novinkám Babiš. Dodal, že premiér má možnost se s ním bavit na vládě, případně na jejím předsednictvu nebo na koaličních radách.

„Pan premiér celé toto divadlo začal hrát minulý týden po prohraných volbách do krajů a poslal do své strany vzkaz, že chce vyměnit své unavené ministry. Naši ministři z ANO, mu žádné volby neprohráli. Nebudeme je vyměňovat podle volebního výsledku ČSSD. Naši ministři unavení nejsou, takže nevidím důvod k bilančním schůzkám s ministry z ANO ani k jejich výměnám,“ uzavřel celou věc ministr financí a vicepremiér Babiš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Termín schůzky ještě nemá ani ministr vnitra Chovanec. Nechtěl ani zveřejnit jména ministrů, kteří jsou podle premiéra unavení a měli by přenechat vedení svého resortu někomu jinému. Dodal ovšem, že v řádu týdne až dvou bude jasněji.

Chovanec: Šéf ANO nemluví pravdu

„Uvidíme, kdo bude nakonec vyměněn. Pan premiér včera deklaroval, že by to mohli být i kolegové z jiných stran. Myslím si, že i Andrej Babiš v tomto ne úplně říká pravdu. Protože v minulosti se ne úplně lichotivě vyjadřoval k práci některých svých ministrů a najednou samozřejmě celý tým je výborný,“ sdělil Chovanec ve středu novinářům.

Babiš v reakci na Chovance připustil, že je ke svým ministrům kritický, protože je kritický i sám k sobě. „Ale pokud s nimi budu mít vážný problém, řeknu jim to za stolem a nebudu jim to posílat v dopise, který otisknou všechna média,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám