Hlavní obsah

Až půlka lidí s nádorem plic nedostane správnou léčbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina plic je jedním z nejzákeřnějších onemocnění, které současná medicína zná: přichází tiše a plíživě, a když se začnou hlásit první příznaky, jako je zadýchávání, vykašlávání krve či bolest na hrudi, už je na efektivní léčbu většinou pozdě. I tak nemusí znamenat vyslovení této obávané diagnózy, kterou si v ČR ročně vyslechne přibližně 6600 lidí, rozsudek smrti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pneumologové upozorňují na to, že se zhoubnými nádory plic si už dnes lékaři poradit umějí, a i když už pacienta úplně nevyléčí, alespoň mu významně prodlouží život – téměř polovina pacientů s rakovinou plic se ovšem léčí špatně.

Nejde přitom jen o včasnou diagnózu, která je pro další léčbu klíčová. V Česku existuje sedm pneumoonkochirurgických center, která mají s léčbou této nemoci největší zkušenosti. Zhruba čtyřicet procent pacientů se do nich ovšem nikdy nedostane.

„V Česku se doposud operuje karcinom plic tam, kde by se operovat neměl,“ upozornila Martina Koziar Vašáková, primářka plicního oddělení v pražské Thomayerově nemocnici a předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS).

Třicetiletého muže trápil chrapot a bolesti zad, vyšetření odhalilo rakovinu plic

Zdraví

„To je špatně. Lidé by se měli dostat do center vysoce specializované pneumoonkochirurgické péče, kde je kvalitní přístrojové vybavení, lékaři s patřičnými zkušenostmi a vše navazuje na komplexní onkologická centra,“ dodala. Seznam těchto center je k nalezení na webu ministerstva zdravotnictví, v Praze se jedná o Thomayerovu nemocnici a Motol, dále jde o fakultní nemocnice v Plzni, Olomouci, Hradci Králové, Brně a ústeckou Krajskou zdravotní.

Úmrtnost v ČR klesá

Také přednosta chirurgické kliniky v pražském Motole Robert Lischke uvedl, že nyní se nádory plic operují na 21 pracovištích, přičemž by pacienti měli mířit primárně do sedmi specializovaných center. „Pneumologických center je přitom dostatek. Pro srovnání v Dánsku s necelou šestimilionovou populací jsou taková centra dvě a v Norsku jedno,“ řekl Lischke s tím, že právě zkušenost odborníků rozhoduje o tom, zda bude léčba úspěšná.

„Tato zkušenost přichází s tím, že daných operací se dělá na pracovišti hodně. Vyšší úspěšnost mají ta oddělení, kde se soustředí na konkrétní typ zákroků,“ dodal chirurg.

Každoročně na rakovinu plic v ČR zemře téměř 5400 lidí, s diagnózou jich žije přes 12 tisíc. Jen deset až patnáct procent pacientů přežije pět let od stanovení diagnózy.

Tolerovat dlouhodobě kouř ze sousedova komína se nemusí vyplatit

Zdraví

I tak se v Česku daří úmrtnost na rakovinu plic snižovat. „Přestože máme nejvíce nálezů v pokročilých stadiích, tak v roce 2002 jsme byli v mortalitě na druhém místě v Evropě a v roce 2020 už na dvacátém,“ uvedla předsedkyně pneumologické sekce ČPFS Jana Skřičková.

„Mírně stoupá i pětileté přežití ve čtvrtém, tedy nejhorším stadiu. V ČR už můžeme o rakovině plic mluvit jako o chronickém onemocnění. Nemocní přežívají v řádu let, nekončí po šesti měsících jako dříve,“ dodala.

V Česku běží od prvního ledna pilotní screening na rakovinu plic, kde mají nejvíc rizikoví lidé (silní kuřáci ve věku 55–74 let) možnost absolvovat radiologické vyšetření plic. To je zatím jediný způsob, jak bezpříznakovou rakovinu plic v léčitelném stadiu u člověka rozpoznat. Od ledna se nechalo vyšetřit před 400 lidí.

„U pěti procent výsledek ukazoval riziko nádoru a u více než 25 procent vykázalo vyšetření zatím neurčitý výsledek,“ uvedla Koziar Vašáková. V případě podezřelého nálezu jsou lidé odesláni na další vyšetření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám