Hlavní obsah

Asociace školských odborů hrozí stávkou učitelů

Právo, Zdeňka Látková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Časově neomezenou stávku učitelů chystá Asociace školských odborů. Žádá zvýšení kantorských platů na 30 000 korun měsíčně, zvýšení výdajů na školství na 6 % HDP a odstoupení současné ministryně školství Petry Buzkové. S jejich postojem však nesouhlasí šéf Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství František Dobšík, který je přesvědčen, že konkurenční odbory nemají mandát k jednání.

Foto: Archiv Mňam

Mňam je určen všem milovníkům domácího vaření, kteří navíc rádi poznávají nové lidi

Článek

Šéf asociace Radek Sárközi tvrdí, že pokud vláda nevyslyší její požadavky, měly by v lednu nebo v únoru příštího roku vstoupit učitelé do časově neomezené stávky a školy by mohly zůstat uzavřeny i několik dní.

Ministerstvo školství ale Asociaci školských odborů nebere jako partnera k jednání. "Podle našich informací pan Sárközi zastupuje jen sám sebe a pár jednotlivců. Pro nás je partnerem Českomoravský odborový svaz pracovníků školství," reagovala mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Dobšík: stávka učitele poškodí

"Koho zastupují? Za námi je minimálně 60 000 lidí, ale kolik učitelů je za nimi? Jejich organizace, to je virtuální realita. Chtějí se zviditelnit za každou cenu," řekl Právu Dobšík.

Vládou avizované přidání o 2000 korun měsíčně považuje za vstřícný krok. Jeho odborový svaz podle něj nyní vyjednává s vládou i s premiérem mimo jiné o letošních 14. platech a o výhledu na další léta. "Proto nám nepřijde jako korektní v tuto chvíli harašit zbraněmi," dodal Dobšík. Vyhrožování stávkou podle něj může mít naopak na vyjednávání negativní vliv a nakonec tak učitele spíš poškodit.

Podle odborů průměrná měsíční mzda učitele v prvním pololetí tohoto roku dělala 17 500 korun, přičemž průměrný plat v zemi byl o 300 korun vyšší. Nepedagogičtí pracovníci brali v průměru 9900 korun.

Termín padne až v prosinci

Do konce listopadu chce Sárköziho asociace oslovit všechny české školy, aby vstoupily do stávkové pohotovosti a termín stávky určí v prosinci. Jak velkou podporu zatím odbory mají, Sárközi nechtěl prozradit. "Na to se mě zeptejte v listopadu. Chceme ale oslovit i členy Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství a další odborové svazy. Do stávky by se ale měli zapojit všichni učitelé, nejen odboráři, a také další zaměstnanci ve školství," řekl Právu Sárközi.

Vláda podle něj neplní programové prohlášení, v němž je vzdělávání jednou z priorit. Místo aby přidala učitelům, navýší v roce 2005 o 8000 korun mzdy policistů. Slibu premiéra Grosse, že učitelé dostanou v příštím roce 2000 korun měsíčně navíc, Sárközi nevěří a vyzývá učitele, aby v podzimních volbách nevolili ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám