Hlavní obsah

Ashyovi skončilo ozařování, začal sám jíst a může sedět

Právo, Stáňa Seďová
Praha
Aktualizováno

Pětiletý britský chlapec Ashya, kterého rodiče unesli z nemocnice, aby v Česku podstoupil protonovou léčbu, má šestitýdenní ozařování za sebou. Léčbu zvládl skvěle. Začal sám jíst, už sedí, vrátila se mu motorika do rukou a dokonce se nahlas směje. Teď odjíždí do Španělska, kde podstoupí další rehabilitace, možná i chemoterapii.

Příjezd Ashyi s rodinou do Protonového centraVideo: Novinky

 
Článek

V uplynulých šesti týdnech jezdil Ashya s rodiči každý všední den z motolské nemocnice, kde byl hospitalizován, do Proton Therapy centra (PTC). Tady v celkové narkóze podstupoval ozařování protonem a po dvou až třech hodinách se vracel zpět. V pátek celý proces absolvuje naposledy.

Už nemá vyživovací sondu

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lékaři jsou sice optimističtí, ale úspěšnost léčby mohou potvrdit až za několik měsíců. Průběh ozařování byl podle nich ukázkový.

Pro rodiče bylo jedním z významných momentů odstranění vyživovací sondy ve čtvrtém týdnu léčby
Jiří Kubeš

„U Ashyi jsme začínali ozařováním mozku a míchy. Vždy jsou obavy z určitých reakcí, zejména ze zvracení nebo bolestí hlavy. Ashya ale snášel léčbu od počátku velmi dobře a žádnou z těchto reakcí neměl,“ popsal průběh léčby primář PTC Jiří Kubeš.

„V průběhu radioterapie se u pacientů mohou přidat i problémy s polykáním, bolesti břicha nebo průjmy. Ani tyto potíže Ashya neměl. Bylo tomu tak i díky volbě protonové léčby, protože protonová terapie na rozdíl od klasického ozařování významně chrání uvedené orgány před ozářením, a tím zabraňuje i nežádoucí reakci zdravých orgánů na zbytečné ozáření,“ dodal Kubeš.

Foto: PTC

Ashya King po šesti týdnech terapie v ČR

„Pro rodiče bylo jedním z významných momentů odstranění vyživovací sondy ve čtvrtém týdnu léčby. Dnes je Ashya schopen přijímat dětskou stravu běžným způsobem,“ pochválil kolegy Kubeš.

Z fotografií a záběrů si lidé nejen z Česka, ale doslova z celého světa, kde případ zoufalých rodičů bojujících o život syna vyvolal obrovský ohlas, pamatují Ashyu, jak jen leží na lůžku a smutně kouká.

Motorika se zlepšila

Dnes sedí, drží hlavičku, zlepšila se mu jemná motorika rukou, takže si dokáže hrát i s drobnými předměty. Zajímá se o své okolí, reaguje na podněty, na rodinu i na známé tváře.

S Ashyou se setkáme za pár měsíců na kontrolním vyšetření, které, jak doufáme, úspěch léčby jen potvrdí.
Jiří Kubeš

Mluvení mu zatím ještě moc nejde. To je podle odborníků ten nejnáročnější úkol. V řetězci postupně se zlepšující motoriky je právě motorika jazyka až na jednom z posledních míst.

Španělský onkolog rozhodne, co dál

„Na začátku týdne přijel ze Španělska, kam se rodina bude vracet, profesor Hernán Cortés Funes, jeden ze světově významných onkologů, který po konzultacích s rodinou rozhodne o dalším postupu v léčbě. Protonová terapie byla po operaci první fází léčby. Po návratu bude Ashya pokračovat v rehabilitaci. Zda bude pokračovat chemoterapie, jak to obvykle bývá, se teprve rozhodne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pětiletý Brit Ashya King

„S Ashyou se setkáme za pár měsíců na kontrolním vyšetření, které, jak doufáme, úspěch léčby jen potvrdí. Dnes chystáme rozloučení s ním i s jeho rodinou,“ prozradil primář PTC Jiří Kubeš.

„Malou oslavou se loučíme s každým dětským pacientem. Je to už zaběhnutá tradice složená z malých rituálů včetně zabubnování na buben prof. Protona, který oznamuje konec léčby u nás a novou etapu života. Každý malý pacient dostává dort a malé upomínkové dárky,“ dodal primář.

Reklama

Výběr článků

Načítám