Hlavní obsah

Armádní speciál přivezl tělo padlého vojáka z Afghánistánu. Na letiště dorazil i prezident

• Aktualizováno

Na vojenském letišti v pražských Kbelích přistál ve středu před půlnocí vojenský speciál s ostatky 42letého vojáka Tomáše Procházky, který zemřel v pondělí v afghánské provincii Herát. Na letištní ploše se uskutečnil smuteční ceremoniál. Přítomen byl i prezident Miloš Zeman.

BEZ KOMENTÁŘE: Přílet vojenského speciálu na vojenské letiště ve KbelíchVideo: Novinky

 
Článek

Rakev zahalenou do české vlajky z letadla za zvuku smuteční hudby vynesla čestná stráž. Poté krátce promluvil vojenský kaplan a zazněla státní hymna.

Následně vojáci rakev odnesli do připraveného pohřebního vozidla, u kterého se s Procházkou rozloučili jeho blízcí. Pak vůz doprovázený motocykly odjel směrem k Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích.

Ceremoniálu přihlížela rodina padlého vojáka, zástupci armády i ministerstva obrany.

Dorazili náčelník generálního štábu Aleš Opata, ministr obrany Lubomír Metnar (ANO), jeho předchůdkyně ve funkci Karla Šlechtová, kardinál Dominik Duka, americký velvyslanec Stephen King či prezident Miloš Zeman.

Foto: Armáda České republiky

Rotný Tomáš Procházka

Procházka – rotný povýšený in memoriam do hodnosti štábního praporčíka – byl kynolog. Za sebou měl mise v Iráku či Kosovu. Za svou práci obdržel vícero vyznamenání.

Rodák z Prachatic na svoji poslední misi v Afghánistánu odcestoval 28. srpna jako psovod v rámci 1. jednotky podpory a vlivu, která se v provincii Herát podílí na výcviku afghánských vojáků. Doprovázeli ho německý ovčák Bred a belgický ovčák Doky, jeden byl vycvičen jako pes hlídací a druhý na vyhledávání munice a výbušnin.

Jeden ze psů ho doprovázel i během nočního ceremoniálu na letišti.

Procházka zemřel při útoku střelce, který se odehrál v pondělí před polednem na základně Šindánd. Další dva vojáci byli zraněni. [celá zpráva]

Byl to pro českou armádu v Afghánistánu v krátké době už třetí podobný incident. Při útoku atentátníka na patrolu v srpnu zahynuli tři Češi [celá zpráva], minulý týden bylo při bombovém útoku zraněno pět českých vojáků, jeden těžce. [celá zpráva]

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Armádní speciál s ostatky padlého vojáka na letišti v Praze Kbelích

Spolu s tělem padlého Procházky převezl speciál do Česka právě i dva vojáky zraněné při útoku minulý a tento týden. Z letadla je vynesli ještě před zahájením smutečního aktu. Vrtulníky je následně přepravily do střešovické nemocnice. Armáda ve středu uvedla, že se jejich zdravotní stav zlepšil.

Na palubě speciálu byla i část příslušníků 10. strážní roty, kteří v uplynulých měsících hlídali spojeneckou základnu Bagrám. V Afghánistánu je vystřídali kolegové z 11. strážní roty.

Reklama

Související články

V Afghánistánu padl další český voják

Při útoku na vozidlo české jednotky v afghánské provincii Herát v pondělí padl český voják a další dva vojáci byli zraněni. Informovalo o tom ministerstvo...

Výběr článků

Načítám