Hlavní obsah

Armáda rozjíždí nákup dronů na plné obrátky

Válka na Ukrajině armádním stratégům i veřejnosti jasně ukázala, že bezpilotní prostředky alias drony mají ve válečných konfliktech nezastupitelné místo. Nejenže dokážou přinášet online informace z bojiště, ale také umí efektivně ničit nepřítele.

Foto: General Atomics, Právo

Armáda chce větší drony, které dokážou nést zbraně. Mezi adepty je také Gray Eagle.

Článek

Velké i malé stroje

A když dojde k sestřelení dronu, neztratí armáda drahocenného pilota, protože ten sedí daleko v bezpečí. Navíc ani materiální ztráta není veliká, protože drony stojí jen zlomek toho, co například stíhačky.

Česká armáda si toho je vědoma a snaží se dohnat, co zaspala. Do finále jde příprava nákupu tří středních dronů za 1,5 miliardy korun, které už dokážou nést výzbroj a mají rozpětí okolo 15 metrů.

Hezké přání, ale nic víc, mírnil Fiala slova Černochové o americké základně

Domácí

A nakupuje i menší stroje. „V tomto roce armáda pořizuje čtyři komplety bezpilotního systému Puma 3AE. Další nákupy jsou plánovány, avšak v této chvíli nelze sdělit bližší informace,“ řekl Právu Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany.

V každém kompletu jsou tři letouny, celkově by armáda měla získat 12 dronů, které dokážou doletět až 60 kilometrů, váží sedm kilogramů a dají se vyhodit z ruky. Drony vyrábí americká firma AeroVironment, od níž mají vojáci i menší drony Raven. Za nové stroje Puma by měla obrana zaplatit 120 milionů korun s DPH.

USA pošlou na Ukrajinu další protiletadlové systémy a drony, slíbil Biden

Válka na Ukrajině

Většího dronu by se mohli vojáci dočkat během příštích let, prvního možná už za rok. Podle ministerstva obrany už oslovili několik výrobců.

„Obsahem tržní konzultace je i ověření předpokládané hodnoty, která k pořízení systému byla vyčleněna,“ poznamenal Caletka. Podle informací Práva vojáci chtějí letoun, který má vzletovou hmotnost 1300 kilogramů a ve vzduchu vydrží déle než 24 hodin.

Izrael, Francie, Itálie a USA

Podle leteckého experta Tomáše Souška obraně nabídli své stroje Izraelci, Francouzi, Italové a Američané.

Izraelská firma Elbit nabízí drony Hermes 900 a státní iz­raelská zbrojovka IAI může dodat letoun Heron. Obrana má také nabídky z USA. Firma General Atomics by mohla poskytnout stroj Gray Eagle, což je pokračovatel v americké armádě používaného predatora. „To je skvělý stroj, ale těžší, jeho celková vzletová hmotnost je okolo 1600 kilogramů,“ poznamenal Soušek.

Chytlavá ukrajinská píseň oslavuje turecké drony

Zahraniční

Italská firma Leonardo nabídla menší model Falco, který má vzletovou hmotnost jen 750 kilogramů. Oslovena byla i francouzská firma Thales, která s izraelským Elbitem vyrábí dron Watchkeeper, ten je ale poloviční proti požadavkům české armády. Také Francouzi vyrábějí bezpilotní letouny. Firma Safran české armádě nabídla svůj stroj Patroller.

Podle bezpečnostního experta Milana Mikuleckého je škoda, že ministerstvo neoslovilo i Turecko.„Bayraktar se sice mediálně proslavil na Ukrajině, ale není to nic pro naši armádu, má menší dolet i nosnost. Turecká firma TAI ale vyrábí skvělý dron Anka,“ řekl Mikulecký. Připustil však, že letoun má vzletovou hmotnost 1600 kilogramů. „Takže se asi nevešel do požadavků armády,“ poznamenal.

Po útoku raketami a drony Emiráty zaútočily na odpalovací zařízení Húsíú

Blízký a Střední východ

Podle Souška dron, který požaduje armáda, už dokáže po­užívat standardní zbraňové systémy, jako jsou protitankové řízené střely nebo lehčí laserem naváděné pumy. „Ale armáda v první fázi zbraně kupovat nebude. Nejdříve to koupí hlavně pro průzkumnou roli, budou tam optické senzory, radar a systém elektronického boje. Drony ale budou mít potenciál nést zbraně,“ řekl Soušek.

Také podle Mikuleckého je primární role dronů průzkumná. „Létají nad bojištěm, zjišťují data, pokud najdou cíl, mohou navádět dělostřelectvo nebo letectvo. Skvělé je, že mohou v reálném čase dodávat vojákům data o situaci na bojišti,“ podotkl expert.

Šéf BIS Koudelka: Rusové teď u nás změní taktiku, místo zpravodajců nastoupí kyberútoky

Domácí

Podle něj by obrana měla po výrobcích požadovat větší zapojení českého průmyslu. „Ale dopadne to jako vždycky, české firmy dodají kontejner, ve kterém sedí operátor, a možná dieselový agregát. Podle mého by měla obrana ale trvat na podmínce, že například trupy nebo křídla se budou vyrábět v Česku, protože náš letecký průmysl to umí,“ posteskl si Mikulecký.

Zatím je flotila českých armádních dronů malá, kromě dvoukilových dronů Raven mají vojáci ještě několik kusů amerických Scan Eagle (20 kg), které se jim osvědčily v Afghánistánu. Drony má v české armádě na starosti 533. prapor bezpilotních prostředků, který sídlí v Prostějově. Jak už upozornilo Právo, velení armády chce jednotku, která bude létat s bojovými drony, přemístit na nedaleké přerovské letiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám