Hlavní obsah

Armáda chystá třetí meteoradar pro lepší předpověď počasí i extrémních jevů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armáda a Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) chtějí postavit v severní části republiky další páteřní meteoradar, který by měl pomoci zlepšit předpověď počasí i extrémních jevů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Meteorologický radar v Brdech funguje od roku 2000

Článek

Dnes má ČHMÚ k dispozici dva velké meteoradary. Jeden je na kopci Praha v bývalém výcvikovém prostoru Brdy, druhý na kopci Skalky blízko Boskovic na Moravě.

Podle hlavního meteorologa armády Jaroslava Kobra hledají pro umístění radaru vhodnou lokaci. „Území, která jsme zatím vytipovali v Orlických horách, nevyhovují v otázce dostatečného pokrytí, a proto hledáme dál. Ideální by byla oblast Podkrkonoší nebo Železných hor,“ řekl Právu Kobr.

Kdy se vzpamatujeme z tornáda? Možná za rok, říká muž z Hrušek

Domácí

Dva nestačí

Dosavadní dva radary jsou podle něj nedostatečné. „Třetí radar je potřeba zejména z toho důvodu, že oblasti na severu ČR jsou pokryté hůře než zbytek území. A druhý cíl je zkvalitnění plošné radarové informace v případě odstávky jednoho z radarů kvůli havárii nebo opravě,“ poznamenal meteorolog.

Vybudování věže a infrastruktury bude mít podle Kobra na starosti armáda. Meteorologický ústav pořídí vybavení a stanici zprovozní. Pokud najdou vhodnou lokaci, tak by nový radar mohl začít fungovat kolem roku 2028.

Před tornádem varovat nejde

Červnové tornádo na jižní Moravě vyvolalo silnou diskusi, proč meteorologové vznik smrtonosného živlu nepředpověděli a nevarovali před ním. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) před časem Právu řekl, že hydrome-teorologický ústav založil speciální tým, jenž se bude víc zabývat detekcí tornád. „Začínáme ve spolupráci s armádou připravovat doplnění našich dvou radarů o třetí, jenž riziko vzniku tornád odhalí lépe. Ale ani tahle novinka neukáže přesně, jestli a kde se tornádo objeví,“ dodal Brabec.

Brabec: Povodně a sucho teď budou chodit ruku v ruce

Domácí

Podle armádního meteorologa je tornádo natolik specifický jev, že skoro nejde předvídat. „Třetí radar pomůže při předvídání supercel, rozsáhlých oblastí s bouřkovou činností nebo intenzivními srážkami, sněžením apod.,“ poznamenal Kobr.

Dodal, že varování před tornádem je nereálné. „I kdybychom zjistili, že se udělalo tornádo, byl na to připravený výstražní systém a během minut se to dostalo k lidem, i tak by dostali varování jen pár minut dopředu. Tornádo se velice rychle vyskytne a velice rychle proběhne,“ uvedl meteorolog.

Reklama

Výběr článků

Načítám