Hlavní obsah

Kdo blokuje Sputnik, je zodpovědný za mrtvé, řekl Zeman Arenbergerovi při jmenování

– Praha • Aktualizováno

Ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger byl ve středu jmenován prezidentem Milošem Zemanem do funkce ministra zdravotnictví. Prezident mu při jeho jmenování řekl, aby svoji práci vykonával v zájmu zdraví českých občanů. Důležité podle něj je, aby bylo dostupných co nejvíce vakcín, mimo jiné i ruský Sputnik V. Právě jeho používání bez schválení EMA bránil bývalý ministr Jan Blatný.

Prezident Miloš Zeman jmenoval Petra Arenbergera ministrem zdravotnictví Video: ČTK

 
Článek

„Nastupujete do funkce ve velice těžkých dobách, kdy zápasíme s pandemií. Nejdůležitějším nástrojem v tomto boji je očkování. Každý z nás by měl usilovat o to, aby zde bylo co nejvíce efektivních vakcín. Zasloužil se o to pan premiér i já, který jsem se obrátil dopisy na izraelského, ruského a čínského prezidenta se žádostí o dodávky vakcín,” uvedl při jmenování Arenbergera Zeman.

Podle něj ale Blatný tento proces blokoval. „Je dobré si uvědomit, že každý, kdo tímto způsobem postupuje, škodí České republice a nese spoluodpovědnost za lidi, kteří kvůli nedostatku vakcín a pomalému očkování umírají. Jenom za dnešek jich bylo 150,” řekl při jmenování Zeman.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval 7. dubna 2021 na Pražském hradě nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (vlevo).

Podle něj nyní vakcíny Sputnik nakupuje Německo, Rakousko a jiné země. „Maďarský premiér se nechal dokonce naočkovat čínskou vakcínou. Ideologická hysterie je naprosto nelogická,” sdělil.

„Přeji vám, abyste svoji funkci vykonával v zájmu českého národa a zdraví našich občanů,” dodal.

Do úřadu by měl být Arenberger uveden odpoledne, potvrdil Úřad vlády.

Příjezd prezidenta Miloše Zemana a Petra Arenbergera na Pražský hradVideo: Novinky

Dosavadní ministr Blatný na dopolední tiskové konferenci oznámil odchod. Své odvolání označil za politické rozhodnutí, na které má premiér Andrej Babiš (ANO) právo. Předseda vlády Blatného dlouhodobě kritizoval. Poslal mu několik vytýkacích dopisů, kde mu například vyčetl jeho malou podporu nových léků na koronavirus.

Arenbergerovi Sputnik nevadí

Po konci Blatného navíc volal i prezident Miloš Zeman, a to kvůli jeho postoji k ruské očkovací látce Sputnik V. Ministr totiž trval na tom, aby ji před použitím v Česku schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Po Babišovi žádal prezident odvolání Blatného již v polovině března.

Arenberger naopak dříve pro Novinky řekl, že on by zájemcům umožnil, aby se Sputnikem V očkovali v rámci klinického zkoušení. Stačil by souhlas etické komise a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), což by podle něj zabralo nanejvýš měsíc.

Arenberger: Nabídku nahradit Blatného nemám, ale možná mě osloví

Domácí

„Vím o řadě pacientů, kteří na Sputnik čekají. Na druhou stranu není jednoduché používat neregistrovaný preparát. Rozumné řešení vidím v tom, že by se udělala rozsáhlá klinická studie na větším počtu pacientů, kdy obě strany vědí, že jdou do experimentálního preparátu, kterému nějaké to razítko chybí, a vstupují do toho dobrovolně,“ vysvětloval Arenberger.

Spolu s Blatným se spekulovalo i o odvolání ministra školství Roberta Plagy (za ANO). Mluvčí resortu Aneta Lednová ale ve středu oznámila, že se jeho odvolání nechystá.

Anketa

Nechali byste se naočkovat ruskou vakcínou Sputnik V, aniž by byla schválená Evropskou lékovou agenturou?
Ano
22,4 %
Ne
77,6 %
Celkem hlasovalo 12444 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám