Hlavní obsah

Děti by se proti covidu mohly očkovat na podzim

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Očkování proti koronaviru je zatím mladším generacím a dětem zapovězeno. Podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) by se mohly děti začít očkovat na začátku podzimu. Nyní tomu brání chybějící klinické studie.

Arenberger o očkování dětíVideo: ČTK

 
Článek

„Co se týče očkování dětí, tak tam se dokončují klinické studie, protože vždy je potřeba pro tu danou skupinu mít potvrzeno, že se jedná o bezpečnou a účinnou metodu. Klinické studie probíhají a myslím si, že budou relativně brzo uzavřeny a vakcíny, nevím ještě které, uvolněny i pro dětskou populaci,“ reagoval Arenberger na dotaz novinářů.

V květnu dorazí 2,8 milionu vakcín, nemocnice obnovují operace, oznámil Arenberger

Domácí

Hlavním důvodem, proč není zatím možné očkovat děti, podle něj není nedostatek vakcín, ale právě chybějící výsledky klinických studií, na základě kterých by bylo možné vakcíny pro tuto věkovou skupinu registrovat.

Začátek podzimu?

„Určitě o tom budeme uvažovat, hned jak to bude možné. Dovedu si představit, že to bude na začátku podzimu, pokud se nic nestane. Není důvod se obávat, že by to nešlo,“ přiblížil šéf resortu zdravotnictví.

V Česku využívané vakcíny jsou v současnosti schváleny pro použití od 18 let. Jedinou výjimkou je očkovací látka od firmy Pfizer/BioNTech, kterou mohou lidé dostat už od 16 let.

K očkování se ale zatím mohou registrovat pouze věkové skupiny nad 55 let. Jako další se o vakcínu již mohou ucházet také například zdravotníci, školští pracovníci či chronicky nemocní pacienti.

Od startu očkování na konci loňského prosince alespoň jednu dostalo téměř 2,1 milionu lidí. Kompletně ukončené očkování má pak aktuálně 991 tisíc lidí, což odpovídá 11,2 procenta populace.

Byl jsem přehnaně optimistický. Očkovat se bude 70 až 80 tisíc denně, řekl Arenberger

Domácí

Z věkové skupiny nad 80 let je první dávkou očkováno už 73,3 procenta lidí a 55 procent má už očkování dokončené. Ve věkové skupině 70 až 79 let je naočkovaných 70 procent lidí jednou dávkou a 32 procent dvěma. V pátek o tom informoval Arenberger.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám