Hlavní obsah

Aplikace varují před policií. Ta mění místa

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přísná opatření, která v Česku platí od začátku týdne, zareagovaly i moderní technologie. Lidé se prostřednictvím aplikací například upozorňují na to, kde jsou aktuálně rozmístěné policejní hlídky, aby případně mohli porušit zákaz pohybu. Často také hledají informace, které dříve k životu nepotřebovali, třeba kde jsou hranice okresů, a kam by se tak v době uzavřeného státu neměli vydávat.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Policisté zastavují auta u Zbraslavi.

Článek

Hned v pondělí si často lidé předávali informace o policejních kontrolách na hranicích okresů prostřednictvím sociálních sítí. Oblíbenost potvrdila také už delší dobu řidiči hojně využívaná americká mobilní aplikace Waze, kde uživatelé mohou do mapy označit místo, kde se aktuálně hlídky nacházejí, a tuto informaci následně získají všichni uživatelé, kteří navigaci používají a jezdí po stejné trase.

Přehled o hlídkách má třeba 36letý Lukáš z Kolína, který téměř každý den jezdí do práce do Mladé Boleslavi. Po cestě tak projede okresy Kolín, Nymburk a Mladá Boleslav.

Hlídkující policisté dostali buchtu i zubní kartáček

Domácí

„Všechny doklady mám v pořádku, takže se kontroly neobávám, ale navigaci mám puštěnou, abych věděl, jestli hlídku potkám, nebo ne. Jde mi o to, aby mě policisté na cestě zbytečně nezdržovali, takže pokud na trase jsou, držím se za autem přede mnou, aby kdyžtak na kontrolu nevybrali mě,“ vysvětlil Právu.

Policisté o podobných fintách samozřejmě vědí. Řidiči takové aplikace nebo sociální sítě využívali i dříve, když si dávali echo například kvůli tomu, že hlídky někde měří rychlost. Na totožné situace mnohdy upozorňují v přímých přenosech třeba i rádia.

Podle mluvčího policejního prezidia Ondřeje Moravčíka sbor proti moderním technologiím nějak speciálně nebojuje. Když policisté zjistí, že informace o kontrole koluje ve veřejném prostoru, tak mnohdy hlídka místo opustí a přesune se jinam.

„V současné situaci opravdu spoléháme hlavně na to, že si lidé uvědomí, že je pro dobro všech, aby nastavená opatření dodržovali a nesnažili se je obcházet,“ zdůraznil Moravčík.

Připravení řidiči a hladký průběh, pochvalují si policisté první dny kontrol

Domácí

To se snaží ctít i některá rádia s dopravním servisem. Například podle PR manažerky rádia Impuls Kateřiny Zittové se občas informace o kontrolách rychlosti objevují na lince, kde zanechávají vzkazy řidiči-posluchači. „Určitě se nezaměřujeme na hledání policejních hlídek na hranicích okresů,“ řekla Právu Zittová.

Mapy vzrostly o 40 procent

Na novou situaci dokázal zareagovat i web Mapy.cz, který ukazoval uzavřené okresy v době, kdy taková situace byla pouze na Chebsku, Sokolovsku a Trutnovsku. Okresy byly ohraničeny červeně a k jejich vyhledání stačilo pouze zadat, že hledáte uzavřenou oblast. Lidé se tak mohli snadno dozvědět, kam smějí nebo nesmějí.

V pondělí, kdy uzávěra padla na všechny okresy v zemi, pak návštěvnost tohoto webu vzrostla o 40 procent. „Pozvolný růst jsme ale zaznamenali již o víkendu, tedy ještě před termínem platnosti nových vládních nařízení,“ uvedl vedoucí analytiků společnosti Seznam.cz Martin Pecka.

Třetí obrat za jediný den. Policie nakonec bude dál uznávat i elektronická potvrzení

Domácí

Lidé také podle mluvčí Anety Kapuciánové mnohem častěji na vyhledávači pátrali po výrazech, které obsahovaly slova katastr nebo okres. Nárůst byl i více než trojnásobný.

Žebříček nejčastěji hledaných okresů pak byl následující. Na prvním místě byl zájem o mapu okresu Praha, pak následovaly okresy Ostrava, Olomouc, Liberec, Brno-venkov, Pardubice, Semily, Kladno, Brno a Opava.

Reklama

Výběr článků

Načítám