Hlavní obsah

Připravení řidiči a hladký průběh, pochvalují si policisté první dny kontrol

Právo, Matěj Říha

Jedeme za nákupy, na návštěvu ke známým nebo nevíme o žádných opatřeních. Takové byly nejčastější výmluvy řidičů, které policisté kontrolovali v pondělí, první den, kdy byl v Česku omezen pohyb obyvatel. Policisté stihli prověřit přes 53 tisíc vozidel, vjezd do okresu neumožnili 1527 lidem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kontroly na hranicích Prahy

Článek

Podle mluvčího policejního prezidia Ondřeje Moravčíka při kontrolách nejsou problémy a policisté nejsou terčem kritiky ze strany řidičů. Drtivá většina cestujících navíc měla potřebné doklady k průjezdu mezi okresy v pořádku. Nejčastěji mířili do práce. „Opravdu jsme se setkávali s pochopením a vstřícností. Všem za to děkujeme,“ řekl Právu Moravčík.

Klidná situace podle Moravčíka panovala i v úterý, druhý den kontrol. „Je to bez komplikací, žádné zprávy, že by to lidé bojkotovali. Pravidla dodržují,“ ujistil Moravčík, že statistiky budou mít k dispozici až ve středu. Kdyby se vzaly údaje z jednotlivých regionů, tak nejčastěji podle Moravčíka museli policisté otočit řidiče, kteří chtěli projet skrz okresy, uvnitř Moravskoslezského kraje. Bylo jich 550, což bylo výrazně víc než v ostatních částech republiky.

V dalších krajích, jako třeba v Olomouckém nebo Ústeckém, se počet nevpuštěných pohyboval kolem stovky. A třeba ve Zlínském kraji nebylo vpuštěno do okresu jen 17 řidičů.

Hlídkující policisté dostali buchtu i zubní kartáček

Domácí

Policisté v souvislosti s omezením volného pohybu lidí hlídkují na 500 vybraných stanovištích na významných dopravních tepnách. Tato místa většinou nejsou obsazena pořád, ale mění se.

Vedle toho budou pohyb lidí kontrolovat mobilní hlídky, které se pohybují v terénu. Pro příští dny se podle Moravčíka na této strategii nebude nic měnit.

V akci je každý den několik tisíc policistů, do kontrol se zapojují i příslušníci, kteří jsou v běžné službě. Od úterý jim pomáhají také vojáci a celníci, kterých se dohromady do kontrol zapojilo zhruba 4000.

Hlídky jsou podle Moravčíka vždy smíšené, tak aby v každé byl alespoň jeden policista, a s ním pak pracují i členové ostatních bezpečnostních sborů. Celníků se včera do akce podle jejich mluvčí Hany Prudičové zapojilo 270.

Policisté rozdali v regionech první pokuty. Zkontrolovali tisíce lidí

Krimi

„Jejich nasazení vždy řeší krajské ředitelství policie v daném regionu. Žádné problémy jsme nezaznamenali, protože jsme se na tuto situaci připravovali už od víkendu,“ řekla Právu.

Výjimka pro shromáždění

Vláda se v úterý rozhodla po dvou dnech některá krizová opatření upravit. Výjimku ze zákazu vycházení získali účastníci shromáždění, kteří ale musejí mít na takové akci na obličeji nasazený respirátor nebo chirurgickou roušku.

Aktuální opatření povoluje shromáždění maximálně v počtu 100 osob ve skupinách po 20 účastnících a vyžaduje minimálně dvoumetrové rozestupy mezi skupinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám