Hlavní obsah

Antivaxeři čelí na sítích lavině trollingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odpůrci očkování proti covidu čelí na sociálních sítích nevybíravé dezinformační kampani. Jejich idolové vystupující doposud proti vakcínám a varující před jejich údajnými zhoubnými dopady se najednou na internetu objevují s výzvami k vakcinaci.

Foto: Twitter

Jedna z hojně šířených fotomontáží

Článek

Metody dezinformační scény využívající fotomontáže, fiktivní výroky či výroky vytržené z kontextu jsou běžně spojovány spíše s odpůrci očkování a stoupenci různých konspiračních teorií. Nyní se ale obrátily proti antivaxerům, kteří mohou být zmateni.

Zpěvák a aktivista Daniel Landa či bývalý poslanec Lubomír Volný se profilují coby odpůrci očkování i restrikcí, které byly přijaty v souvislosti s omezením šíření epidemie.

Landa: Označení antivaxer odmítám

Landa ale označení antivaxer odmítá. „Očkování proti covidu musí být svobodnou volbou každého člověka. Je tedy na občanech, aby si zjistili všechny informace a potom se sami rozhodli. Nejsem antivaxer ani vaxer. Volám po svobodě a velmi mi vadí nátlak, vydírání a lživá reklama. Očkování je ale každého soukromá věc. Memy ani satira mi nevadí, vadí mi ale, když nějaký profil tvrdí, že je to pravda, protože se mnou právě mluvil. To už je lež a pomluva,” sdělil Landa Novinkám.

Nyní se na webu šíří fotografie a printscreeny ze sociálních sítí, které mají dokazovat „prozření“, jež oba přimělo k tomu, aby se nechali naočkovat, a k témuž vyzývají i své stoupence.

Používány jsou často známé fotografie, které kupříkladu Volný používal v rámci volební kampaně před letošními sněmovními volbami.

Lavinovitě šířící se trolling může být pro některé jedince matoucí. Landa už zprávu o tom, že se nechal očkovat proti covidu, raději dementoval.

Lékař Lukáš Pollert, který se netají svými výhradami vůči povinnému očkování a pro mnohé je svým rezervovaným postojem vůči boji s epidemií autoritou, jednu z koláží, na níž vyzývá k očkování, sdílí i na svém twitterovém účtu a bere věc s humorem.

Někteří uživatelé nicméně podobný nadhled nemají, a byť již vesměs prokoukli, že jde o trolling, cítí se podobnými aktivitami poškozeni a znechuceni.

Reklama

Výběr článků

Načítám