Hlavní obsah

Anonymita mladistvých zločinců zůstává, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ústavní soud (ÚS) ve středu rozhodl, že jména mladistvých, kteří budou vystupovat před soudem nebo budou vyšetřováni policiií, zůstávají pro veřejnost utajena. To znamená, že se lidé nedozví aní jména mladistvých vrahů. ÚS tak zamítl návrh na zrušení části zákona o soudnictví, který požadoval kladenský Okresní soud.

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

Článek

Současný zákon o soudnictví zakazuje zveřejňovat jakékoli informace, kvůli nimž by mohla být prozrazena totožnost mladistvého v trestním řízení.

Soudci ÚS zdůvodnili svůj verdikt tradicí, ochrana mladistvých při trestním řízení platila již v dobách první republiky.

"Nikdo nesmí jakýmkoli způsobem zveřejnit žádnou informaci, ve které je uvedeno jméno a příjmení mladistvého, nebo která obsahuje informace, jež by ho umožnily identifikovat," uvádí zákon. Norma ale dává také mladistvému možnost navrhnout, aby soud s ním byl veřejný.

Podle kladenského soudu by mohly být některé pasáže zákona protiústavní a v rozporu s Listinou lidských práv a svobod. Odvolával se například na tu část ústavy, která hovoří o veřejném soudním líčení a rovnosti všech při něm. Ústavní soud však s takovou argumentací nesouhlasil a zachoval zvýšenou ochranu mladistvých před justičními a policejními orgány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám