Hlavní obsah

ANO vzdalo senátní volby v Plzni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO se rozhodlo nepostavit kandidáta v senátním obvodu Plzeň-město. Usneslo se na tom krajské vedení strany. Jeho šéf Roman Zarzycký označil horní komoru parlamentu za trafiku a tvrdí, že ve svém kraji si není vědom ničeho, čím by senátoři přispěli ke zlepšení života. Podobně jako v Plzni nepostaví hnutí své kandidáty i ve dvou dalších obvodech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

„Já si věřím, i s ohledem na preference a kvalitu svých lidí. Měli jsme vytipované tři kandidáty, ale já jsem se následně rozhodl, že všechny tři zapojím do práce na kraji, a všechny tři jsme zakomponovali do krajské kandidátky,” řekl Zarzycký. Jeho rozhodnutí nemít v Plzni senátního kandidáta podle něj podpořilo krajské vedení.

Zarzycký míní, že debaty v Senátu a jeho rozhodování mají sestupnou tendenci, existenci horní komory parlamentu ale respektuje. „Zároveň se domnívám, že naše nejsprávnější rozhodnutí v tomto kraji je kandidáta nepostavit,” dodal.

„V prvním kole ani nepožádám naše voliče a sympatizanty o podporu kandidáta z jiné politické strany,” řekl Zarzycký. Mezi dosud známými kandidáty si prý nevybral nikoho, koho by podpořil.

Poslanci KSČM, ODS a ANO chtějí přestoupit do Senátu

Volby do Senátu

Funkci senátora bude v Plzni obhajovat Lumír Aschnebrenner z ODS a v Koalici pro Plzeň ho podpoří ODS, Koruna Česká, TOP 09, KDU-ČSL a Agrární demokratická strana. Piráti nominovali živnostníka a člena zastupitelstva Plzně Daniela Kůse. ČSSD schválila jako kandidáta neonatologa Jiřího Lišku, komunisté servisního technika Václava Heřmana, STAN bývalého velitele 6. polní nemocnice Jindřicha Sittu. Za SPD bude do Senátu kandidovat geodet a geolog Oldřich Fencl.

Neúspěchu se prý nebáli

Zarzycký odmítl, že by ANO v Plzni vynechalo senátní volby z obavy z neúspěchu. V dosavadních senátních volbách však ANO nezískalo v Plzeňském kraji ani jedno senátorské křeslo a jeho kandidáti neprošli ani do druhého kola.

Plzeň nebude jediným obvodem, kde ANO nebude mít žádného kandidáta. Už dříve to hnutí oznámilo také ve Zlínském kraji - v obvodech Zlín a Uherské Hradiště.

Babiš: Dopadli jsme mizerně, Senát prostě neumíme

Domácí

Navzdory tomu, že je hnutí ANO již druhé volební období vládní partají a jeho preference se dlouhodobě pohybují kolem 30 procent, senátorský klub ANO čítá sedm členů, přičemž v posledních doplňovacích volbách v roce 2018 získalo pouze jedno křeslo.

Senát v současném složení je vůči vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) poměrně kritický. Babiš se již dříve nechal slyšet, že horní komora je zbytečná. Za žvanírnu ostatně označuje i Sněmovnu.

Babiš chce začít jednat o zrušení Senátu, je prý zbytečný a drahý

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám