Hlavní obsah

Babiš: Dopadli jsme mizerně, Senát prostě neumíme

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní ANO získalo jediného senátora - Miroslava Adámka v Šumperku. Premiér a šéf hnutí Andrej Babiš přiznal volební debakl. Novinkám řekl, že chce iniciovat změnu volebního zákona. Senátoři by se podle něj měli volit jen v jednom kole.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš

Článek

„Dopadli jsme mizerně, ale upřímně to pro mě není nic moc nečekaného. Počítal jsem s tím. I když jsme neobhajovali žádný mandát, tak jeden získaný je opravdu málo, ale asi to reálně odráží situaci,“ sdělil Novinkám premiér.

„Senát prostě neumíme. Tenhle volební systém nám nesedí. Všechny tradiční politické strany se často spojují a ve druhém kole jdou proti nám,“ dodal.

Babiš dlouhodobě mluví o tom, že by se do horní komory mělo volit jen v jednom kole. Chystá se prý předložit novelu volebního zákona.

Dvoukolový systém je nesmyslný, míní premiér

Dvoukolový systém je podle něj v dnešní době nesmyslný, což prý dokazuje nízká volební účast. K druhému kolu senátních voleb dorazilo 16,49 procenta voličů. [celá zpráva]

Sám Babiš volit taky nešel. Prohlásil, že má naplánovanou zahraniční cestu a navíc nepostoupil kandidát ANO. Za obvod Benešov by si musel vybrat mezi Zdeňkem Hrabou (za STAN) a Jiřím Kozákem (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám