Hlavní obsah

ANO se sbližuje s ČSSD. Babiš nevyloučil revizi církevních restitucí

Aktualizováno

Předseda ANO Andrej Babiš po jednání s lídrem ČSSD Bohuslavem Sobotkou nevyloučil možnost otevřít otázku církevních restitucí, konkrétně změnu výše finančních kompenzací i vyjasnění seznamu vydávaného majetku. Babiš to řekl v neděli večer novinářům. Vyjednávací týmy obou stran se sešly v Průhonicích nedaleko Prahy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Setkání špiček politických stran ČSSD a ANO v Průhonicích nedaleko Prahy. Na snímku Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka.

Článek

„Myslím si, že by církve mohly být vstřícnější k našim občanům a trochu posečkat a vyjasnit nesrovnalosti v seznamu majetku. Čekáme, s čím přijde ČSSD, naši experti pak o tom budou jednat,“ uvedl Babiš.

Na dotaz Práva, zda by ANO uvažovalo třeba i o snížení finančních kompenzací církvím, Babiš uvedl: „Nevím, myslím ale, že to bylo domlouváno velice podivně. Pan Kalousek jim nejdřív odpustil i daň z převodů, což nechápu proč. Inflační doložka, která tam je, je špatná. Protože pokud koruna devalvovala, což asi přinese inflaci, tak to nažene v rámci církevních restitucí další miliardy, které si myslím, že nejsou úplně morální.“

Sociální demokraté restituce dlouhodobě kritizují a chtějí snížení plateb státu. I kdyby ale ANO a soc. dem. našli v tomto bodu shodu, lidovci otázku již schválených restitucí nechtějí vůbec otevírat.

Jiným sporným tématem ČSSD a ANO je možnost zvýšení části daní z příjmu, které chce Sobotkova strana. Naopak Babišovo hnutí toto odmítá. Říká, že stát by měl lépe hospodařit a vystačit s těmi příjmy, které má. Lidovci zase zvažují progresivní zdanění fyzických osob.

Sobotka: Jsme na začátku

Sobotka po nedělním jednání prohlásil, že se vyjednávací týmy dotkly obrovského množství témat a dohodly se třeba na tom, že by ve vedení Sněmovny měli kromě předsedy být ještě čtyři místopředsedové. Zda šéf dolní komory bude z ANO, nebo ČSSD, si však partaje nedokázaly ujasnit.

„Šlo o první, výchozí jednání. Mám z něj velmi pozitivní pocit, bavili jsme se o programu a konkrétních návrzích zákonů, nyní budou intenzivně jednat naše expertní týmy. Nebavili jsme se o tom, kdo a kam bude za kterou stranu kandidovat a jak se bude rozdělovat vláda,“ řekl Sobotka.

„Jsme strašně rádi, že jsme se dočkali ČSSD. Domluvili jsme se na konkrétním postupu jednání. O vládě jsme se vůbec nebavili, důležitější jsou zákony pro parlament a posouzení zákonných opatření ze Senátu, to je priorita,“ doplnil Babiš.

Šéf hnutí dodal, že by ANO a ČSSD chtěly také co nejrychleji předložit zákon o státní službě, aby ho případně mohla posoudit ještě Rusnokova vláda. Urychleně chtějí projednat i body předkládané iniciativou Rekonstrukce státu.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Vyjednávací týmy soc. dem. a ANO se v neděli večer setkaly v Průhonicích nedaleko u Prahy v tzv. Sokolovně, kterou Babiš zrestauroval. Další setkání na úrovni předsedů má podle lídra ANO být v ústředí soc. dem. v Lidovém domě.

Reklama

Výběr článků

Načítám