Hlavní obsah

Budeme jen řadoví poslanci, plánují Hašek s Tejcem

Praha

Michal Hašek a Jeroným Tejc, dosavadní straničtí oponenti předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, chtějí být po odchodu z vedení strany řadovými poslanci. Řekli to v neděli novinářům při jednání ústředního výkonného výboru ČSSD (ÚVV), který má uklidnit situaci ve straně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek a Jeroným Tejc na zasedání v hotelu Olšanka

Článek

Tejc byl v neděli jediným z odstoupivších členů předsednictva, který na ÚVV vystoupil. Bývalý místopředseda Zdeněk Škromach ani člen předsednictva Jiří Zimola na jednání nedorazili. Dosavadní statutární místopředseda Hašek ráno předal Sobotkovi svou rezignaci a jednání se účastní jen jako host.

Vyjádření Jeronýma TejceVideo: Novinky

Svým spolustraníkům Tejc znovu řekl, že za volební neúspěch sociální demokracie je třeba nést odpovědnost. "Ale nechci už hrotit situaci v ČSSD, pro mě je důležitější ponechat si možnost hájit své názory i v budoucnu," řekl pak novinářům.

Tejc už v pátek oznámil, že se vzdá postu předsedy poslaneckého klubu. Znovu se o post nebude ucházet. "Považoval bych to za trik, který není hodný mé osoby. Na určitou dobu se nebudu chtít ucházet o pozice v nejvyšších orgánech ČSSD a budu se snažit pracovat ve Sněmovně, abych ukázal, že jsem platným členem poslaneckého klubu," uvedl Tejc.

Jít za Zemanem chyba nebyla

Jako řadový poslanec chce působit také Hašek. "Doufám, že budu platným poslancem a uvidíme, jak to bude s hejtmanstvím," řekl novinářům Hašek. Zda se vzdá postu hejtmana Jihomoravského kraje, chce říct až po ustavení Sněmovny a vlády.

Bohuslav Sobotka o průběhu jednání ÚVV ČSSDVideo: Novinky

Hašek zopakoval, že nepovažuje za chybu to, že se bez vědomí Sobotky společně s dalšími čtyřmi členy předsednictva ČSSD setkal po vyhlášení výsledku voleb s prezidentem Milošem Zemanem. "Věřím, že svou cestu k prezidentu Zemanovi si najde i Sobotka a jako budoucí premiér se s ním bude potkávat pravidelně," poznamenal Hašek.

Hašek znovu zdůraznil, že rezignoval především kvůli neuspokojivému volebnímu výsledku, což by podle něj měli zohlednit i další členové vedení, jako je Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek. "Těším se, až sebereflexi projeví i tito pánové, kteří teď tančí válečné tance na hrobu svých politických odpůrců," řekl novinářům Hašek.

Ústřední výkonný výbor ČSSDVideo: Novinky

Hašek i Tejc podporují svolání mimořádného sjezdu. Podle Tejce to stranu neochromí, ale bude se muset více soustředit na vnitrostranické záležitosti než na vyjednávání o vládě. "Pokud na něj přijde Sobotka jako premiér, věc bude jasná," poznamenal Hašek.

Související témata

Foto: Petr Kozelka, Právo

Michal Hašek po jednání

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jeroným Tejc přichází na grémium ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám