Hlavní obsah

ANO povede do evropských voleb Charanzová

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Lídrem hnutí ANO ve volbách do Evropského parlamentu bude europoslankyně Dita Charanzová. V neděli to odsouhlasil výbor hnutí, oznámil na nedělním sněmu ANO premiér Andrej Babiš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dita Charanzová na 5. volebním sněmu hnutí ANO.

Článek

„Výbor hnutí ANO odsouhlasil, že lídrem do evropských voleb bude Dita Charanzová,“ uvedl Babiš ve svém projevu na sněmu ANO, který si v neděli volí nové vedení. [celá zpráva]

„Velmi si toho vážím a beru to s pokorou a zároveň jako ocenění mé dosavadní práce v Evropském parlamentu,” řekla v proslovu Charanzová.

„Bude to pět let, co hnutí ANO poprvé usedlo v lavicích Evropského parlamentu. Dali jsme slib, že budeme hlasem Česka. Dnes, jak tu stojím před vámi, že já a Martina Dlabajová jsme z tohoto slibu neuhnuly ani omylem, uvedla.

V Evropském parlamentu se chce zaměřit především na boj proti dvojí kvalitě potravin na digitální agendu.

Zesměšňujeme se, kritizoval Babiš

Babiš v projevu prohlásil, že hnutí ANO je proevropské a že Evropský parlament je důležitý. Zkritizoval, že čeští europoslanci netáhnou za jeden provaz. „Někteří čeští europoslanci bojují proti české vládě. Navzájem se zesměšňujeme, je to trapné a nechutné,“ řekl Babiš.

Uznal, že eurovolby nebudou pro hnutí jednoduché, protože typičtí voliči ANO k nim obvykle moc nechodí. „Musíme jim vysvětlit, že Evropský parlament nesmí opanovat strany vítačů nebo kývačů,“ prohlásil premiér.

Telička si založil vlastní hnutí

Před pěti lety vedl kandidátku hnutí ANO lobbista Pavel Telička. Ten se však s ANO rozešel kvůli rozdílným názorům a letos kandiduje za vlastní hnutí Hlas. Charanzová v roce 2014 kandidovala jako nestraník na třetím místě, ze kterého se s počtem 8 356 preferenčních hlasů probojovala do poslaneckého křesla.

V Evropském parlamentu se věnuje hlavně ochraně spotřebitele, digitální ekonomice a oblasti mezinárodního obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám