Hlavní obsah

ANO našlo smlouvu k daru od Rusňáka. Není prý podepsaná

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Brněnská organizace hnutí ANO našla podle Andreje Babiše dokument k daru ve výši 1,1 miliónu korun, jenž měl údajně věnovat šéf DRSG David Rusňák, který byl obviněn v souvislosti s případem úniku informací z policejních spisů. Podle Babiše však smlouva není podepsaná, a nemohla být proto uvedena v účetnictví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš na tiskové konferenci ANO k nahrávkám

Článek

„Po mých urgencích brněnská organizace našla dokument podepsaný panem Rusňákem, který ale nikdy nebyl dopraven na centrálu hnutí, takže jsem ho ani já, ani nikdo z hnutí nepodepsal,“ vysvětlil Novinkám Babiš.

Dodal, že jelikož dokument nikdy na centrále nebyl, není proto logicky uveden v účetnictví ani ve výroční správě za rok 2014.

Rusňák podle Babiše žádné peníze hnutí nedal. „V té nepodepsané smlouvě jsou uvedené nějaké marketingové a podpůrné aktivity. Centrála nemá žádné podklady, které by dokazovaly, že plnění uvedené ve smlouvě skutečně proběhlo,“ doplnil ministr.

Babiš chce úřadovat na centrále

Babiš, který už dříve vyzval k vrácení daru, se prý chystá od pátku úřadovat na centrále hnutí a chystá se projít všechny smlouvy a účetnictví, aby se taková věc neopakovala.

Podnikatel měl údajně hnutí věnovat nepeněžité plnění v hodnotě 1,1 miliónu korun. Český rozhlas upozornil na to, že ANO nemůže najít darovací smlouvu. Ta měla být právě i součástí výroční zprávy za rok 2014, kde však chybí.

Rusňák, který byl obviněn v souvislosti s případem úniku informací z policejních spisů, patřil mezi řadové členy hnutí ANO. Po svém obvinění oznámil, že jeho řady opustí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám