Hlavní obsah

ANO chce v Praze najednou prosadit za pár měsíců, co nedokázalo za tři a půl roku

– Praha
Novinky, Renáta Bohuslavová

Pražské hnutí ANO chce během půl roku prosadit vše, co se nepodařilo během tří a půl let ve vedení města. A to navíc za situace, kdy vyvolalo tzv. dohodovací řízení kvůli sporům v koalici s ČSSD a Trojkoalicí. Minulý týden po koaliční schůzce ANO představilo pět priorit, o které chce usilovat. Pokud to nepůjde v rámci koalice, je připraveno oslovit i opozici.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva pražská primátorka Adriana Krnáčová, poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher a předseda zastupitelského klubu ANO na pražském magistrátu Michal Hašek

Článek

Hnutí ANO předneslo Trojkoalici pět ambiciózních priorit, o které bude „usilovat”. Podle ANO by přitom mělo jít o cíle celé koalice. Jedná se například o definitivní schválení vnitřního dopravního okruhu nebo o změnu zákona, který vyřeší problémy s krátkodobými pronájmy. Mezi prioritami chybí vyřešení situace kolem Libeňského mostu. Trojkoalice by se k prioritám měla vyjádřit v pátek.

Hnutí ANO tak půl roku před komunálními volbami přichází s tím, že za krátkou dobu šesti měsíců vyřeší to, co se mu nepodařilo za tři a půl roku ve vedení města.

Až by se „zpovykanému Pražanovi”, jak primátorka Andriana Krnáčová (ANO) v rozhovoru pro Novinky obyvatele hlavního města nazvala, mohlo zdát, že ANO bylo dosud v opozici a nemělo možnost cokoliv z těchto věcí změnit.

Vnitřní a pražský okruh, peníze pro učitele a snížení nájmů

Jednou z priorit je předložení změn územního plánu, který podle ANO blokuje radní z Trojkoalice Petra Kolínská. „Tato změna je pro rozvoj Prahy klíčová, jelikož odblokuje výstavbu nových tramvajových tratí a dostavbu Pražského okruhu,” píše hnutí ANO.

Dále chce za méně než půl roku „podpořit dostavbu vnějšího okruhu ve schválené variantě” nebo usilovat o „definitivní schválení pokračování vnitřního okruhu variantou podtunelování”.

Plánuje také navrhnout změnu legislativy, které by vyřešily problém s krátkodobými pronájmy a zvyšujícími se nájmy v hlavním městě. Blokovat nechce ani cestu k navýšení platů učitelů.

Foto: Novinky

Adriana Krnáčová

Libeňský most není prioritou

Mezi prioritami hnutí naopak není vyřešení situace kolem Libeňského mostu, kvůli kterému koncem dubna vygradovaly spory v koalici a hnutí ANO vyhlásilo tzv. dohodovací řízení. [celá zpráva]

Primátorka Krnáčová i členové ANO v minulosti často tvrdili, že se věci výrazně nepohnuly, protože jsou problémy s legislativou, s dlouhými povolovacími stavebními procesy a je potřeba užší spolupráce s ministry. Hnutí ANO i ČSSD navíc kritizovaly Trojkoalici, že věci blokuje.

„Trojkoalice se snaží vyvolat dojem, že ten spor vznikl kvůli Libeňskému mostu, ale tak to opravdu není. Snaží se odvést pozornost od toho, že už není schopna garantovat podporu stěžejních bodů celý svým klubem,“ uvedl místopředseda zastupitelského klubu hnutí ANO, poslanec a kandidát na primátora za ANO Patrik Nacher.

Proto si hnutí ANO nadiktovalo ještě jednu podmínku. Požaduje po osmi členech Trojkoalice podpisy, že budou jednat v souladu s koaliční smlouvou a nebudou upřednostňovat své zájmy před zájmy Prahy.

Kolínská: ANO nehledá shodu, jde rovnou za opozicí

Náměstkyně Petra Kolínská však pro Novinky uvedla, že Trojkoalice je od začátku jednotná a předvídatelná.

„Střídavě ANO a ČSSD se snaží prohlasovat věci, na kterých není v koalici shoda a nejsou předmětem koaliční dohody. Kromě Libeňského mostu je to řešení městského okruhu a trasy metra D. Místo toho, že se najde shoda v koalici, tak si dojdou pro hlasy do opozice,” řekla Novinkám Kolínská.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Strana zelených)

O osudu Libeňského mostu by mělo zastupitelstvo znovu jednat ve čtvrtek. Koalice se minulý týden shodla, že zařazení bodu podpoří a žádná ze stran to nebude blokovat.

Hnutí ANO je ve vedení města od listopadu 2014. Po sporech mezi Adrianou Krnáčovou a zastupitelem za Trojkoalici Matějem Stropnickým bylo opozicí vyvoláno i hlasování o odvolání primátorky. Koalice problémy tehdy ustála.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám